Міжнародна коаліція дотисне економіку Росії, тільки якщо Україна не піде на перемовини з РФ — експерт

Міжнародна коаліція дотисне економіку Росії, тільки якщо Україна не піде на перемовини з РФ — експерт

Президент США Дональд Трамп заявив, що, можливо, запросить Путіна на наступний саміт Великої сімки в США. Сергій Джердж, голова Громадської ліги "Україна — НАТО", прокоментував, чи можливо це.

0:00 0:00
10
1x

На думку Сергій Джерджа, заяву Трампа не можна трактувати однозначно.

"З одного боку, він запрошує Путіна на наступний саміт G7 у Сполучених Штатах, де США будуть приймати учасників. З іншого боку, США посилюють санкції, нарешті запроваджують санкції, пов’язані з Солсбері та отруєнням Скрипалів у Великій Британії. Так що тут якась двостороння політика Сполучених Штатів", — зауважив експерт.

До того ж, малоймовірно, що такий візит відбудеться. Усі рішення у Великій сімці приймаються за принципом консенсусу, а далеко не всі члени G7 розділяють ідеї Трампа.

"Прем’єр-міністр Італії погодився підтримувати Трампа у цьому. А від решти фактично підтримки немає. Японія оголосила нейтралітет у цьому питанні, а президент Макрон на саміті зайняв чітку позицію проти, підтримавши німецько-французьку гідність у Європі. Тому що дещо раніше Великобританія, Німеччина і Канада виступили категорично проти. Ми бачимо, що чотири країни заявляють про неприйнятність таких дій", – наголосив Сергій Джердж.

Путін, за словами експерта, усе ще перебуває у своєрідній політичній ізоляції, у зв’язку з українсько-російською війною та іншими діями Російської Федерації. Розморожувати таку політику ізоляції — Сергій Джердж вважає недалекоглядною ідеєю.

На переконання експерта, Україна має продовжувати боротися, відстоювати свою позицію і не загравати з Російською Федерацією.

"Щойно ми підемо на якісь сепаратні перемовини з РФ, усі країни, у тому числі G7, тільки видихнуть і скажуть: ну і слава Богу. Самі вирішуйте свої питання і свої двосторонні відносини. Тому у міжнародному аспекті нам дійсно потрібно опиратися на нормандську переговорну групу, на Мінський процес і на інші речі. Знову й знову апелювати до Будапештського меморандуму і протидіяти Російській Федерації. Тоді, якщо ми боремося, нам у цій боротьбі будуть допомагати. А для нас дуже важлива міжнародна антикремлівська коаліція, яка рано чи пізно дотисне економіку Росії", – підсумував експерт.

Нагадаємо, Дональд Трамп, під час саміту Великої сімки, заявив, що для обговорення певних питань необхідна присутність президента Російської Федерації. Франція, Великобританія, Німеччина та Канада виступили проти цієї ідеї, Італія підтримала пропозицію, а Японія оголосила нейтралітет.

Фото — twitter.com/realDonaldTrump