У Києві, на Хрещатику, можна подивитися, як могли б виглядати сторінки Бандери, Мазепи та Петлюри у Facebook

У Києві, на Хрещатику, можна подивитися, як могли б виглядати сторінки Бандери, Мазепи та Петлюри у Facebook

У Києві, на Хрещатику, розпочалася виставка "Фактор Свободи. Мазепа. Петлюра. Бандера", присвячена тому, як могли б виглядати сторінки у мережі Facebook Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери, якби вони жили у добу соціальних мереж. Більше про виставку в ефірі Радіо Культура розповів начальник відділу правового забезпечення Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко.

"Сама ідея виставки виникла в нашому колективі кілька місяців тому. Зараз, в умовах війни, пропаганда, зокрема, російська та радянська, є надзвичайно потужною зброєю. Оскільки всі ці роки наша держава не приділяла достатньо уваги протидії цій пропаганді, ми вирішили одну з наших наступних виставок присвятити ключовим постатям, які асоціюються з українським державотворенням та боротьбою за незалежність. Тим самим ми хотіли розвінчати пропагандистські міфи, які утворилися довкола них. Не секрет, що довгий час російська та радянська пропаганда навішувала, так звані, ярлики: спочатку – що ви, українці, "мазепинці", в ХХ столітті – "петлюрівці", потім – "бандерівці", – розповідає Сергій Рябенко.

За його словами, формат виставки трохи нетиповий, зокрема, й для виставок Інституту нацпам'яті.

"Чому так? Це дань сучасним віянням, коли молодь, наше суспільство більше звертає увагу на інформацію, яка поширюється в інтернеті, ніж на сухі факти з мінімумом ілюстрацій. Ми спробували зробити виставку, максимально наближену до інтерактивного формату. Так і виникла ідея представити постаті Мазепи, Бандери та Петлюри через призму фейсбуку. Якби вони жили зараз і користувалися соціальними мережами, що би ми побачили в них на сторінках?".

"Так, ми заходимо на стенд, присвячений Іванові Мазепі і дивимося, хто в нього в друзях. А в друзях в нього багато знакових постатей XVIII століття. Також бачимо, хто за ним спостерігає. Ще було б цікаво, проте на це забракло місця, які дописи залишали б на сторінках наших героїв відвідувачі", – ділиться начальник відділу.  

Він звертає увагу на те, що хоча на стендах і немає якоїсь нової інформації, проте можна подивитися, що писали наші герої, чим вони жили. Адже про це наші співгромадяни знають дуже мало: "Тому, наприклад, на банері, присвяченому Степанові Бандері, є дуже багато фотографій з незвичними підписами. Наприклад, там є фотографія Бандери на відпочинку зі своїми дітьми з підписом: "Що потрібно дитині, аби отримати гарний настрій? Море, мильні бульбашки і тато, який вміє їх видувати".

"Ми намагалися показати історію через людські долі і показати знакові постаті Мазепи, Петлюри та Бандери, в першу чергу, як людей. І одна з фішок цієї виставки – позначення того, що вони читали, що вони слухали", – підсумував Сергій Рябенко.

Нагадаємо, виставка "Фактор Свободи. Мазепа. Петлюра. Бандера" розпочала свою роботу 23 серпня за адресою вул. Хрещатик, 24/7. 

ФОТО: Український інститут національної пам`яті