"Кіностудія Довженка перетворилася на "жек", який майже не займається кіновиробництвом" – Олесь Янчук

"Кіностудія Довженка перетворилася на "жек", який майже не займається кіновиробництвом" – Олесь Янчук

Уряд залишив пільги для українських фільмів ще на два роки. Це означає, що державні кіностудії залишатимуть собі кошти, отримані від оренди приміщень, студій на розвиток власного виробництва. Про те, як держава підтримує українські кінофільми, розповів кінорежисер Олесь Янчук, генеральний директор кіностудії імені Олександра Довженка, голова Національної спілки кінематографістів.

Як розповів Олесь Янчук, така система почала працювати у 2016 році.

"Очевидно, у першу чергу, це було прохання кіностудії Довженка. Вже довгий час державні кіностудії не фінансуються державою взагалі. За 1991 рік існування кіностудії Довженка там було знято понад 1300 фільмів, але це все було у часи, коли вона фінансувалася державою і щороку там знімалося по 12 повнометражних картин. Все змінилося з розвалом Радянського Союзу", – поділився очільник кіностудії Довженка.

Як зазначив режисер, на сьогоднішній день, існує державна підтримка українського кіно у Державному агентстві з питань кіно. Але державні кіностудії перебувають в однакових умовах із приватними кіностудіями, які подають свої проєкти на конкурси.

На думку Олеся Янчука, ці "однакові умови" насправді не є рівними.

"У нас є величезне господарське надбання: 16 га землі, база з понад 100 000 одиниць костюмів, арсенал зброї – понад 1000 одиниць, від козацької шаблі до сучасних видів зброї. У нас є навіть танк, антикварні автомобілі. Усе це потрібно утримувати, зберігати, тому що воно є державним, – пояснив режисер. – А завдяки цій пільзі ми тримаємося на плаву, тому що якби її не було, 75% від заробленого на оренді приміщень, – що є непрофільною діяльністю кіностудії, – ми мали б віддавати. А так ми перетворилися на такий собі "жек", який орендує приміщення та надає профільні послуги нашим колегам і телевізійним каналам".

Таким чином, кіностудія вимушена зберігати державне господарство, однак майже не займається своєю профільною діяльністю – кіновиробництвом.

"Ми мріємо, щоб було повноцінне кіновиробництво. Нам кажуть: вигравайте у конкурсах. Ми щороку подаємо кілька сценаріїв, але виграють переважно наші колеги", – зазначив Олесь Янчук.

Нагадаємо, минулого року на кіностудії Довженка відзняли стрічку "Таємний щоденник Симона Петлюри". Бюджет стрічки склав майже 47 млн гривень, близько половини від цієї суми виділило Держкіно.

Фото wikipedia