Все, що ви хотіли знати, та соромились запитати про жіноче здоров'я – розказує гінекологиня Наталія Лелюх

Все, що ви хотіли знати, та соромились запитати про жіноче здоров'я – розказує гінекологиня Наталія Лелюх

Про те, як часто треба ходити до гінеколога і що робити, коли болючі місячні, говорили в ефірі Радіо Промінь з гінекологинею Наталією Лелюх.

– Як часто треба відвідувати гінеколога?

Дуже гарне питання. Тут є дуже багато міфів, страхів й абсолютно неправдивої інформації, яка гуляє мережею і яка створює не зовсім гарні речі. Чому? Тому що, ну звичайно, там для приватних клінік, для лікарів, які за це отримують кошти  їм як класно? Їм класно, щоб пацієнт приходив, приходив якомога частіше. Тому, відповідно, може накладатися така історія, що вони починають транслювати, що кожні півроку треба прийти, подивитися. Насправді, ні. Якщо є у людини проблема, то тоді їй кажуть ви приходите через три місяці, через місяць, через шість. Для того, щоб щось проконтролювати. Або, якщо призначене лікування – щоб подивитися, воно допомагає, чи ні. Але ж якщо ми говоримо про профілактичні огляди  навіщо взагалі це робити? Тому що у жінки є органи, які вона сама собі подивитись не може, тільки лікар може подивитися. Шийка матки – це якраз такий захований орган. Дуже цікавий, дуже неймовірно цікавий насправді. Про нього мало знають, але це така межа між зовнішнім і внутрішнім світом жінки. Це такий фільтр для проходження сперматозоїдів. Це крутий імунологічний орган, який нас захищає.

– Так розповідати про шийку матки може лише гінеколог-фанат!

Так, так. Я фанат шийки матки. Насправді вона дуже цікаво влаштована. Вона допомагає нам народити дитину. Багато, багато чого. Так от, вона цікава ще з тієї точки зору, що вона не болить. В ній немає нервових закінчень. І тому там навіть якщо якась біда вже сталася – жінка дуже часто може нічого не відчувати. І сама вона тут не бачить, що щось відбувається і не відчуває. І для цього треба, щоб лікар подивився на шийку за допомогою крісла, за допомогою просвітлюючої апаратури  лампи направленого світла, і за допомогою гінекологічного дзеркала… Це той гінекологічний огляд, якого бояться, який неприємний, який на кріслі. Але він достатньо швидкий. Якщо там все добре, то це займає 57 хвилин. Це достатньо короткий огляд, але він дуже інформативний. Ми беремо аналіз, оглядаємо шийку. Це треба робити хоча б раз на рік до 29 років і, якщо все було добре до 29 років, з 30 років це можна робити раз на три роки.

– Є період в жінок, коли вони відчувають свої статеві органи. Це переважно в період менструальний. Коли треба йти, якщо це страшні болючі місячні?

Тут дуже багато цікавих моментів. Чому? Тому що можуть бути болючі місячні аж із перших місячних. Перші місячні у дівчинки називаються менархи. І протягом першого року організм прилаштовується, тобто організм дівчинки починає їй казати, як це в неї далі буде. Дуже рідко вони з першого разу дуже болючі. Якщо з першого разу вони болючі, то треба йти вже до лікаря і вирішувати, чому вони такі. Потім, десь через рік, починається деяка невідповідність між гормонами і ростом дівчинки, і це може впливати на болючі відчуття. І зазвичай, до періоду закінчення підліткового. Але це не як ми звикли, у 16. Насправді підлітковий період закінчується в 21 рік, тобто 1921 - там воно закінчується… Якщо болі проходять до того часу, то нічого страшного. Якщо біль лишається, то бажано піти до лікаря, щоб виключити якусь проблему. Якщо проблеми немає, а просто є болючі місячні, лікар розказує, що робити і як виключити цю болючість. А друга історія, це коли у жінок біль починається після 21 року. Це також треба іти до лікаря і зрозуміти чому.

– Побутувала така думка, що коли тобі боляче під час менструації, то ні в якому разі не можна приймати знеболюючі, тому що пропустиш там апендицит якийсь.. Це правда?

Ні, це неправда. Тому що якщо ми кажемо про якусь гостру хірургічну патологію, яка може співпасти з першим днем циклу, то прийом навіть знеболювального препарату жодним чином не змінить картину гострого живота. Бо там зовсім інші рецепти, зовсім інші больові відчуття. Якщо ми кажемо про біль під час місячних, то це прийом препаратів з групи нестероїдних протизапальних. І якщо лікар виключив проблеми, то прийом знеболювального абсолютно ні на що погано не впине. А жінка навпаки буде активна, зможе продовжувати працювати, якщо вона працює в цей день. Якщо це студентка, то вона навчається, а не лежить в гуртожитку і не плаче от такими сльозами, що ой-ой як болить. Це покращує якість життя.

Наталія Лелюх. Фото Facebook