Мисливська галузь дуже корумпована, її неможливо контролювати з боку громадськості – зоозахисниця

Мисливська галузь дуже корумпована, її неможливо контролювати з боку громадськості – зоозахисниця

На конференції в Женеві десятки депутатів Європарламенту та представники екологічних організацій закликали заборонити трофейне полювання. Чи полюють в Україні заради трофеїв, розповіла Наталя Вишневська, експертка з питань захисту тварин.

Трофейне полювання – це полювання на тварину заради трофею, яким можуть бути великі роги, бивні, голова тварини тощо. За словами Наталі Вишневської, у такому вигляді, як це відбувається, наприклад, у країнах Африки, в Україні трофейного полювання, в принципі, не існує.

"У нас існує звичайне спортивне полювання: коли ви в мисливський сезон купуєте ліцензію на відстріл тварини. Відповідно, це і є ваш трофей, який ви можете вполювати", – пояснила вона.

Наталя Вишневська зазначила, що в Україні заборонено полювати на тварин, які занесені до Червоної книги України, зокрема на бурого ведмедя.

"Але у нас абсолютно безконтрольно розвинуто полювання на, так званих, шкідливих тварин. Маючи мисливський квиток, ви у будь-який час можете взяти рушницю і у будь-якій кількості відстрілювати вовків, лисиць, єнотовидних собак і навіть ворон. Ця діяльність у нас перейшла ще з часів УРСР, це прописано в законі про мисливство і полювання. Але державні органи, які за це відповідають, абсолютно не хочуть змінювати цю систему, – пояснила експертка. – Мисливська галузь не реформується. У минулому парламенті на це було потужне лобі. Не знаю, як буде у цьому. Нам дуже тяжко знайти спільну мову з мисливцями у багатьох питаннях".

Зоозахисники виступають за те, щоб у найближчому майбутньому спортивне полювання зрештою було заборонене.

"Це спортивна розвага заради вбивства, і ми категорично виступаємо проти цього. Ми згодні з мисливцями, що треба зберегти регуляційне полювання – регулювати популяцію тварин, які можуть нанести шкоду людині чи господарству. Тут ми можемо піти на компроміс", – зазначила Наталя Вишневська.

На думку зоозахисниці, закон про мисливство і полювання потребує реформування.

"Про це кажуть не тільки зоозахисники, але й науковці з Інституту зоології, які готові долучатися зі своїми експертними пропозиціями. Ми мусимо всі разом знаходити спільну мову, щоби берегти популяцію тварин в Україні. Тому що те, що відбувається зараз – це катастрофа. У нас порушуються абсолютно всі норми, у тому числі Бернська конвенція, яку ратифікувала Україна, – стверджує Наталя Вишневська. – Мисливська галузь дуже корумпована, і зараз контролювати її з боку громадськості фактично неможливо".

Нагадаємо, на конференції в Женеві десятки депутатів Європарламенту та представники екологічних організацій закликали заборонити трофейне полювання. Автори звернення кажуть, що заборона на торгівлю тваринами, переліченими в додатку до Конвенції про охорону видів, не поширюється на мисливські трофеї, а трофейне полювання є індустрією з багатомільйонним оборотом. Вони наполягають, що відповідну лазівку в Конвенції слід усунути.

Фото twitter.com