Виноградар і живописець — експертка назвала найбільш рідкісні професії держзамовлення в профтехосвіті

Виноградар і живописець — експертка назвала найбільш рідкісні професії держзамовлення в профтехосвіті

Про недоліки та переваги професійно-технічної освіти в Україні, а також популярні спеціальності та потреби ринку праці, — у студії Українського радіо поговорили з Юлією Єпіфановою, державним експертом директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України.

Міністерство освіти і науки з посиланням на аналітичні дані Державного центру зайнятості, повідомляє, що станом на липень 2019 року середня зарплата фахівця із професійною освітою становить не менше 7000 грн на місяць, а для деяких професій — від 15 до 20 тисяч гривень на місяць.

До топ-10 професій з високим заробітком увійшли: вишкомонтажник (середній рівень зарплати 20 тисяч грн), машиніст трубовигинальної установки пересувної (19 тисяч грн), забійник на відбійних молотках (17 тисяч грн). Разом з тим, за результатами цьогорічної вступної компанії, рейтинг спеціальностей очолюють: міжнародне право, міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, міжнародні економічні відносини.

 

Юлія Єпіфанова — державний експерт директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України розповідає про найбільш популярні професії:

"Попитом користуються, як правило, професії в сфері послуг: кухар, кондитер, перукар, манікюрник — ці професії завжди популярні, і на них дуже часто є конкурс. Інші професії, на сьогоднішній день, які пов'язані з роботою з інструментом. Зокрема, це можуть бути електрики, монтери, електрогазозварники — вони не настільки популярні, але дуже потрібні для ринку праці сьогодні", — зазначає Юлія Єпіфанова.

У тому, що ці професії хоч і високооплачувані, проте, непопулярні, вона вбачає декілька причин. Одна з головних — умови праці.

"Якщо порівнювати, наприклад, робоче місце кухаря або кондитера з робочим місцем електрогазозварника, то відразу ми бачимо різницю у складності умов роботи. І напевно, що для молоді все ж таки сьогодні має значення красива картинка. Оскільки говорити про вибір професії токаря або сантехніка — це іноді важче, ніж вибрати, наприклад, професію бариста: і звучить якось красивіше, і сьогодні на часі. Тобто, є момент сприйняття й момент якогось стереотипу, і він насправді спрацьовує", — говорить експертка.

Загалом, за словами Юлії Єпіфанової, Кабміном визначено 25 професій загальнодержавного значення, які опановують за кошти державного бюджету. В межах цих професій, є професії не тільки затребувані на ринку праці, а й дійсно рідкісні, які потрібно підтримати. 

Серед професій, які наразі необхідно підтримати з боку держави, вона називає професії живописця та виноградаря. 

"На 2019 рік щодо живописців є запит на 457 осіб на навчання. Окрім того, є така цікава, творча і унікальна професія — це виноградар (маємо запит на 55 осіб)", — говорить експертка.

Фото: Pixabay/Bru-nO