На Прикарпатті проведуть гастрономічно-весільний фестиваль "Спечу тобі долю"

На Прикарпатті проведуть гастрономічно-весільний фестиваль "Спечу тобі долю"

Про незвичайний фестиваль весіль у Рогатині Івано-Франківської говорили в ефірі Радіо Промінь з організаторкою, директоркою музею "Рогатинське Опілля" Ольгою Благою.

Цьогоріч місто Рогатин стало переможцем конкурсу Міністерства культури України "Малі міста  великі враження". В рамках створення Центру дослідження нематеріальної культурної спадщини Рогатинського Опілля вже 24-го серпня в місті відбудеться унікальна подія  гастрономічно-весільний фестиваль “Спечу тобі долю”.

"Фестиваль є тільки частиною проекту, переможцями якого ми стали. Проект, який написав наш музей, називається "Центр дослідження нематеріальної культурної спадщини Рогатинського Опілля" і от власне в рамках цього проекту, в рамках його реалізації цей фестиваль  це і є частина цього великого проекту",  розповіла Ольга Блага.

Вона пояснила, чому було рішення провести гастрономічно-весільний фестиваль "Спечу тобі долю".

"Весілля традиційне українське  воно характеризується певними гастрономічними особливостями. Найчастіше — це є коровай, який печуть ну практично на території всієї України. А от власне на території нашого Рогатинського Опілля є така особливість: випікання не тільки короваю, а й пишного солодкого хлібу, який називають доля".

Ольга Блага каже, що доля  це не просто хліб.

"Це цілий обряд. Це хліб  який випікають в четвер, збираючи під час цього обряду всіх молодих жінок, які мають щасливу долю, щасливий шлюб. І вони цілий день випікають цю долю",  зауважила організаторка фестивалю.

Вважається, що такий хліб на весіллі допоможе молодятам так само мати щасливу долю.

Фото Facebook