Євген Нищук про роботу на посаді міністра культури: "Мені є чим гордитися"

Євген Нищук про роботу на посаді міністра культури: "Мені є чим гордитися"

Про відроджене українське кіно, позбавлення Міністерства культури непритаманних йому функцій, книговидавництво, про результати своєї роботи у міністерстві в ефірі Українського радіо розповів міністр культури Євген Нищук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

 

Оновлення міністерства

 

"Ми принципово змінили взагалі усвідомлення функціонального значення міністерства. Ми позбулися непритаманних функцій, інституціювали діяльність Міністерства культури — ми створили по всім головним напрямкам директорат, які є за європейською програмою. Інституалізація — це означає те, що ми передаємо право від чиновників приймати рішення по грантуванню чи підтримці тих чи інших проектів по різним напрямкам саме інституціям, експертному середовищу — фахівцям по конкретним напрямкам. Тому було створено дві нові інституції, тому було збережено мною особисто Державну агенцію з питань кіно. Ми формуємо політику, а не займаємося тим, щоб організувати концертики.

В кожній об'єднаній територіальній громаді, районному центрі, області повинна бути квота на культурну складову, забезпечення і реставрацію культурної спадщини підтримка проектної роботи по мистецьким проектам, креативним індустріям і так далі, тому що насправді ми говоримо, що культура це є фундамент всіх цих змін і перетворень". 

Кінематограф

Одна історія, яку ми вже розпочали спільної із Міністерством фінансів і урядом, — це планування не на 1 рік, тобто це сталий розвиток на 3, 5, 10 років. Мені є чим гордитися — це є відроджене українське кіно за моєї каденції. Я зберіг Державну агенцію з питань кіно, ми реалізували (багато фільмів - ред.) через Держкіно по програмі патріотичного кіно і Міністерства культури через Український культурний фонд, який саме в частині девелопменту або ж сценарної розробки, тобто ми заклали певний цикл.

Коли ми говоримо про кіно — це не просто кіновиробництво. Руйнували кіноіндустрію до цього дуже багато років, але ми поновили українське кіновиробництво з українськими кіногероями, з українською тематикою.

Книговидання

"Це безперечно нові інституції — Український інститут книги, півтора роки, які він існує, нарешті — прозорий механізм відбору книжок, залучення фахівців з медіа, арт критиків і багато іншого. Нарешті — прозора закупівля, довіра видавництв. 

Є процес відбору подання книжок видавництвами, але тут окрім закупівель є інша річ, яка дуже важлива, яка нарешті має певний прорив. Це презентація взагалі книжкової індустрії за кордоном і всередині країни через фестивалі, які ми можемо тепер через Український інститут тепер повноцінно підтримувати.

Книжковий Арсенал, Форум у Львові, Meridian Чернівці, "Діалоги" Куркова, франкфуртський ярмарок нарешті достойно має стильний іміджевий повноцінний національний стенд. Ми вперше цього року були представлені на Лондонському книжковому ринку, і маємо запрошення бути спеціальним гостем — з першого разу! Прага, Париж — ми раніше не були представниками і не мали свого національного стенду".

Творчість

"У мене практично немає творчості — жодної нової театральної роботи, я її свідомо відхилив. Дві роботи, які залишилися — "Три товариші", де я граю Роберта Локампа, її ставлять один раз на місяць у вихідний день. В "Крутах" я знімався, ще коли не був міністром, так само в фільмі "Таємний щоденник Симона Петлюри" — все. На безоплатній основі, творча діяльність не заборонена". 

Скіфське золото

"Ми докладаємо великих зусиль, і незалежно від того, буду я міністром, я докладу зусиль, щоб завершити ту роботу, яку я починав з 14-го року. Завдячуючи тому, що ми зробили наказ, мною підписаний, на період анексії чи окупації Криму до з’ясування судових процесів ця колекція, яка перебувала на той час у Амстердамі вона повинна повернутися на тимчасове зберігання на материкову частину України. Ми виграли суд першої інстанції. Я безпосередньо цього року 11 березня їздив і брав участь в засіданні апеляційного суду, його відклали, ми надаємо зараз додаткові матеріали. Їх насправді дуже багато, ми не можемо в жодному разі відступити. Ми будемо чекати стільки, скільки треба, але ця колекція повинна заради справедливості, як власність народу України і держави України, повернутися на територію України".

Церковне питання

"Держава жодним чином не втручається в релігійні питання, ми поліконфесійна держава, і мають дотримуватися права всіх релігійних конфесій і релігійних організацій. Є департамент, який в нас забезпечує ці права, наголошую — не контролюючи, а надаючи можливості допомоги, в тому числі й реєстраційної. Так, ми знаємо, що зараз в той чи інший спосіб виникають питання між колишньою Українською Православною Церквою Київського патріархату, ми знаємо, що є судові процеси між Православною церквою Московського патріархату і новоствореною Православною церквою України, яка отримала автокефалію. Це велика робота нашого департаменту, Міністерства, зокрема, і моя безпосередньо. Треба відзначити, що тих зіткнень, про які ще тоді у грудні так попереджали і страхали, що будуть якісь зіткнення неймовірні —  нам, в тому числі нашою роботою, вдалося уникнути. А зараз ідуть судові процеси, йдуть реєстрації, потрібен час, який все розставить".

Національні меншини

"Останні роки поглибилася робота, по-перше, ми реагуємо на ті чи інші випади, якщо вони бувають, а особливо якщо це ромські меншини, ми завжди є в гарячих точках, якщо це відбувається, щоб уникнути будь-яких протистоянь і нетерпимості. Цього не може бути в нашій країні, яка насправді є толерантною щодо всіх. Ми  працюємо і підтримуємо цілу низку фестивалів і освітніх програм, по всіх національних меншинах, які є у нас в країні. Наприклад, минулого року я їздив у Вилково, де проживає 53 етнічні групи групи. Ми підтримували там на близько 700 чи 800 тисяч гривень, був проект, який передбачав представлення своєї кухні, своїх костюмів, своєї традиції, своїх пісень, танців. І це просто робило неймовірно багатою нашу країну, тому що справді — від того, чим більше є поваги до тих етнічних груп, до тих національних меншин, які наповнюють нашу державу, дотримання їх прав — тим ми будемо сильнішою і потужнішою країною".

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
При створенні УКФ відбувалася тиха революція — Наталія Кривда
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
Георгій Коваленко: "Піст – час не для добрих страв, а для добрих справ"
"Найповніше зібрання творів": Тетяна Волошина про виставку "Алла Горська. Боривітер"
Шейх Мурат Сулейманов: "Рамадан – благословенний місяць для всіх мусульман"