Режисерка фільму про "іловайський котел" "Війна химер": нас побачили вже на всіх континентах

Режисерка фільму про "іловайський котел" "Війна химер": нас побачили вже на всіх континентах

В австралійському Сіднеї до п’ятих роковин "іловайського котла" українська діаспора організувала показ документальної стрічки "Війна химер". Це стане останній континент, де ще не бачили картину. Про це говорили в ефірі Радіо Промінь з режисеркою фільму Марією Старожицькою.

"Ми щасливі, що за ці роки, за 5 років після Іловайська і за 2 роки після того, як випустили стрічку на широкий екран, — нас побачили вже на всіх континентах. Буде ще Австралія — це буде останній континент, де нас ще не було", — розповіла режисерка.

Вона наголосила, що в Австралії фільм покажуть 25-го серпня і 1-го вересня, ще "Війну химер" планують показати і в інших країнах.

"На початку вересня будуть покази у Словенії, також нас запросили до Цюриха в листопаді. Тобто є люди, яким цікава правдива історія російсько-української війни", —зазначила Старожицька.

Режисерка також додала, що фільм є у відкритому доступі, аби його могли побачити всі охочі.

"Головне насправді, що ми від початку того, як була створена стрічка, ми започаткували народну дистрибуцію. Тобто кожен, хто хоче організувати покази, звертається до нас і ми безкоштовно з великою вдячністю для цих людей подаємо цю стрічку", — зазначила Марія Старожицька.

Читайте також — Іловайськ 5 років по тому: як митці переосмилюють ці події війни на Донбасі

Українські військові наприкінці серпня 2014 року потрапили в оточення під Іловайськом. Українська сторона домовилася про коридор, яким мали виходити бійці, була оприлюднена заява президента Росії Володимира Путіна з закликом "відкрити гуманітарний коридор", але під час виходу з оточення російські військові обстріляли українських бійців.

У результаті, за офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти. 

Кадр з фільму "Війна химер". Фото Facebook