Кураторка про виставку "Блокпост пам’яті. Іловайськ. Мужні серцем": це не про трагедію, а про мужність української армії

Кураторка про виставку "Блокпост пам’яті. Іловайськ. Мужні серцем": це не про трагедію, а про мужність української армії

У Києві, у Національному музеї історії України, триває виставка "Блокпост пам’яті. Іловайськ. Мужні серцем". Про мету та експонати, представлені на виставці, говорили з кураторкою Аліною Понипаляк.

"Перед нами як кураторами постала мета показати Іловайськ не як трагедію. Ми хотіли показати мужність української армії, яка в умовах оточення російською армією, все одно давала гідну відсіч", — розповідає кураторка.

За її словами, кожна вітрина — це певний комплекс того бійця, який загинув на сході України, це персональна історія кожного: там є особисті речі, починаючи від мобільних телефонів закінчуючи натільними хрестами, шевронами.

Загалом на виставці 45 вітрин, але безпосередньо тих, які присвячені іловайським подіям, — 15, зазначає Аліна Понипаляк.

"Центральним експонатом нашої експозиції є 14 мобільних телефонів. Це теж персональна історія кожного бійця. Справа в тому, що це телефони загиблих бійців, їх було знайдено на полі бою. І важливо те, що з цих телефонів російські військові телефонували матерям загиблих. Це доконаний факт, про це свідчили навіть самі матері", — розповідає вона.

Кураторка додає, що на виставці також представлені речі російських військових: цигарки, зброя, посвідки з іменами та прізвищами.

Виставка триватиме до 31 жовтня.

За даними волонтерів, які займалися евакуацією загиблих українських військових з району м. Іловайська, у боях із 7 по 31 серпня 2014 року загинули 368 українських бійців, а 18 вважаються зниклими безвісти.

 Фото - nmiu.com.ua