Навіщо Україні ратифіковувати Римський статут: розповідає Микола Гнатовський

Навіщо Україні ратифіковувати Римський статут: розповідає Микола Гнатовський

Про особливості Римського статуту та переваги його ратифікації розповів у студії Українського радіо Микола Гнатовський, професор міжнародного права Національного університету імені Тараса Шевченка, президент Європейського комітету проти тортур, кандидат у судді Європейського суду з прав людини від України.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

За словами Миколи Гнатовського, Римський статут — це міжнародний договір, яким засновано перший в історії Міжнародний кримінальний суд. Він займається найтяжчими злочинами проти міжнародного права, найтяжчими навмисними порушеннями законів і звичаїв війни, геноцидом. 

"Міжнародний суд не займається окремими епізодами чи особами, він займається широкомасштабними порушеннями, і це лише в тому випадку, якщо держава, яка має юрисдикцію самостійно здійснювати розслідування, притягати до кримінальної відповідальності винних осіб, це робити відмовляється, або об’єктивно нездатна це зробити", — розповідає експерт.

Фото: Микола Гнатовський

Професор пояснює для тих, хто побоюється наслідків ратифікації Римського статуту, що все, навколо чого могли б точитися дискусії, вже відбулося кілька років тому:

"Україна ухвалила рішення 2014 року (2015 - ред.) про те, що вона хоче, щоб Міжнародний кримінальний суд займався злочинами, пов’язаними з Євромайданом і вбивствами людей, а в 2015 році Україна вирішила просити Міжнародний суд розслідувати всі військові злочини, які відбуваються на її території. Це в тому числі, і окупація півострову Крим, і бойові дії, які тривали і тривають у Луганській і Донецькій областях України, погодившись на юрисдикцію міжнародного кримінального суду". 

Микола Гнатовський аргументує, що цим зверненням Україна перетворила себе на об’єкт юрисдикції Міжнародного суду навіть без ратифікації статуту.

"Є така процедура: не ратифікуючи Римський статут, погодитися на цю юрисдикцію. І Україна повністю тоді погодилася на те, щоб МКС, якщо вбачатиме за потрібне, займався розслідуванням будь-яких злочинів, які вчинені на її території. Зробили це без обмежень, без крайньої дати, зобов’язалися співпрацювати повною мірою з Римським статутом", — говорить Гнатовський.

І все ж, за словами експерта, ратифікація важлива, тому що Україна повністю відкрилася юрисдикції Міжнародного кримінального суду, і не взяла собі ніяких прав — ми стали об’єктом, але при цьому не стали суб’єктом, державою-учасницею цього договору, що позбавило нас низки міжнародних прав та преференцій.

Щодо можливості ратифікувати статут, висловилася також народна депутатка Верховної Ради 8-го скликання Світлана Заліщук, яка вважає, що Україна цілком реально має шанс приєднатися до Римського статуту вже з новим скликанням парламенту.

Фото: Дзеркало тижня