Slow food: що це і які його принципи

Slow food: що це і які його принципи

Про Slow food (словфуд), історію його виникнення і про головні принципи в ефірі Радіо Культура говорили з рестораторкою, лідеркою Slow Food Kiev Вікторією Пархоменко.

0:00 0:00
10
1x

Що таке Slow food?


Це міжнародний рух, що протистоїть системі фастфуд. Але це немає нічого спільного з "повільною іжею", попри буквальний переклад  повільно їсти.

Як це почалося?

Рух виник в Італії, коли в Римі в 1986 році повинен був відчинитися МакДональдс. Засновник руху Карло Петріні зі своїми друзями просто вийшли на вулицю, де будувався МакДональдз і в день відкриття поставили котли. Вони готували свої традиційні італійські пасти та соуси, і просто безкоштовно пригощали всіх, хто прийшов до Макдональдсу.

Вони просто зупиняли людей і казали, що наша італійська традиція — це сімейного, фермерського, з любов'ю приготованого, сезонного і локального продукту, а ви йдете у Макдональдс, в якому це просто якісь заморожені котлети, смак яких майже уніфікований.

У 1989 році цей рух започаткувався, це рік його народження, сформувалися його принципи.

Принципи Slow food


Є три принципи — це смачно, чисто і чесно. Що таке смачно? Це використання тільки локальних продуктів, тобто ті продукти, які найближче до вас розташовані, продукти, які ростуть на твоєму городі чи на городі людини, яку знаєш. Під "смачно" мається на увазі те, що цей продукт найсмачніший у свій сезон. 

Другий принцип — "чисто". У Slow food це враховує наскільки ми забруднили середовище, коли вирощували цей продукт. Які добрива використовували під час транспортування, наскільки забруднилося повітря?

Якщо продукт харчування максимально вирощений і вироблений без шкоди довкіллю, то можна говорити про принцип "чисто".

Принцип "чесно" — це про ціну. Ставте собі запитання: "Та ціна, яку ви платите за, наприклад, цей помідор на базарі, вона достатня для того фермера, який вирощував його з любов'ю? Чи буде він щасливий від цих грошей, які він отримує? Чи буде він надалі це робити для нас?"

Фото - pixabay.com