Як користуватися новою послугою "Електронна пенсія" – пояснює експерт

Як користуватися новою послугою "Електронна пенсія" – пояснює експерт

В Україні почав роботу сервіс "Електронна пенсія", який дозволить призначати пенсію, подавши заяву та всі необхідні документи через веб-портал електронних послуг. Як саме працює цей сервіс та що потрібно для того, аби ним скористатися, розповів Українському радіо експерт з пенсійних систем Реанімаційного пакету реформ Олександр Ткач.

"Е-пенсія" є системою, за допомогою якої людина, практично не виходячи з дому та маючи доступ до інтернету, зможе подати заяву на призначення пенсії, додати необхідні документи, а також засвідчити заяву й документи за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП). Якщо ж людина не має ЕЦП, доведеться попередньо звернутись до Пенсійного фонду, щоб отримати відповідний логін і пароль", – розповідає Олександр Ткач.

За його словами, відмінність нової системи від тієї, що діяла раніше, полягає у тому, що до недавнього часу людина мала зібрати всі необхідні документи в паперовому вигляді, піти до Пенсійного фонду, а зараз цього робити не треба: "Пенсійний фонд вже має доступ до відповідних реєстрів, наприклад, до паспортних даних. Працівнику Фонду лише треба звірити дані, обробити запит та надіслати вам смс з інформаією, коли та на котру годину вам призначена зустріч в Пенсійному фонді, аби ви могли отримати посвідчення".

"Єдине "але" зараз – це те, що на сьогодні Пенсійний фонд не має доступу до реєстрів Міністерства освіти. Оскільки ваше навчання на денній формі входить до страхового стажу і для його посвідчення вам потрібно надати копію диплому, незрозуміло, як працівник має визначити, чи він справжній. Але питання доступу до цього реєстру стоїть на порядку денному", – пояснює експерт.

Олексаднр Ткач також окреслив плюси нового сервісу: "По-перше, людині тепер не треба багато разів ходити до Пенсійного фонду, по-друге, можна контролювати свою пенсію, адже ваша справа є в електронному вигляді, і по-третє, це контроль чисельності працівників Пенсійного фонду, що дозволить скоротити витрати на утримання апарату".

"На сьогодні на порталі зареєстровано більше 3 мільйонів людей, з яких півмільйона вже мають електронний цифровий підпис. Це маленький крок до "держави в смартфоні", –  підсумував експерт РПР.

Щодо питання, як людині, яка хоче скористатись новим електронним сервісом отримати цифровий ключ, за допомогою якого будуть посвідчуватися всі документи, Ткач зазначив: "Найпростіший спосіб – скоритатись банківською картою. Створення електронного цифрового підпису з використанням банківської карти окремих банків займає 3–5 хвилин. Якщо ж у вас її немає або банк, де ви обслуговуєтесь, не надає такої послуги, можна звернутись до центру ключів у податкову для цього варто мати з собою паспорт та ідентифікаційний код. Як в банку, так і в податковій ЕЦП надається безкоштовно". 

 

ФОТО: depositphotos.com