Біля Києва 17 серпня проведуть фестиваль, присвячений гречці

Біля Києва 17 серпня проведуть фестиваль, присвячений гречці

17 серпня у музеї "Пирогів" поблизу Києва відбудеться фестиваль "ГречкаFest-2019". Чим цікавий фестиваль для відвідувачів та що українці можуть ще не знати про гречку розповіли Українському радіо заступниця директора з культурно-просвітницької діяльності музею "Пирогів" Анастасія Колодюк та виконавчий директор Міжнародної асоціації "Гречка" Сергій Громовий.

"Яка Україна без гречки? Кожна нація має своє перформанси, які показує світові. Наша нація має багато елементів, зокрема, й традиційну культуру землеробства, яка допомогла нам вижити в складних життєвих ситуаціях. А у гречці міститься багато білку на одному рівні з курячим м'ясом, радіопротектор, наявна половина незамінних амінокислот. Кожен десятий у світі діабетик, але навіть людям з цією хворобою можна їсти гречку. В Європі вона, наприклад, продається в аптеках", — розповідає Сергій Громовий.

Проте, за його словами, гречка є низькопродуктивною культурою: "Природою закладено, що при ціні реалізації 15-20 гривень, собівартість складає 5-6 гривень. Вона не може конкурувати з соняшником, ріпаком, кукурудзою, пшеницею по врожайності та біржовій ціні. Але головна задача сільського господарства — не годувати інші країни, адже більшість земель заняті культурами, які продаються за кордон. Нам треба забезпечити якіснимим продуктами власне населення".

"Ініціатива провести цей фестиваль належить панові Сергію та об'єднанню аграріїв. Ми вирішили зробити фестиваль в музеї, в доступному для людей форматі, показуючи скільки всього можна зробити з гречки і скільки всього робили наші предки. Ми придумали дуже багато локацій, зокрема, зону дегустацій, де можна буде спробувати гречаники, гречану кашу, кефір з гречкою, гречаний мед з малосольними огірками", — розповідає Анастасія Колодюк.

Багато уваги, за словами Анастасії, на фестивалі також буде приділено дітям: "Для діток влаштуємо майстер-класи, де вони зможуть спробувати відчути гречку, дитячий лабіринт, вікторини про гречку". 

"Починаємо о 13 годині з відкриття і з 14 години приїдуть екстрадні виконавці та гурти. Ми придумали багато забав, наприклад, конкурс, як молотити гречку, за перемогу в якому наші партнери даватимуть подарунки. Хлопці будуть віджиматися, їсти кашу наперегони. А дівчата можуть зареєструватися на конкурс "Володарка гречки". Також планується вікторина щодо того, хто більше знає про гречку та страви з неї", — підсумувала Анастасія Колодюк.

ФОТО: Українське радіо