Які основні форми рейдерства поширені в Україні — пояснює експерт

Які основні форми рейдерства поширені в Україні — пояснює експерт

Які існують форми рейдерства в Україні та чи можна вирішити цю проблему зміною законодавства розповів в ефірі Українського радіо виконавчий директор "Антирейдерського союзу підприємців України" Андрій Семидідько.

0:00 0:00
10
1x

"Наш антирейдерський союз підприємців, які потрапили під рейдерську атаку, створений у 2006 році. За ці 12 років діяльності скажу, що правоохоронці реагують лише тоді, коли вже треба політична воля. Вибори закінчилися і вже зараз йде відпрацювання окремих груп", — розповідає Андрій Семидідько.

Як пояснює експерт, зараз є реєстратори, які отримують акредитацію у Міністерстві юстиції: "В нас не так, як у всьому світі, де реєстрацію прав здійснюють нотаріуси. В нас є окремі люди, які можуть не мати необхідної кваліфікації, але мають акредитацію міністерства та отримують ключі до реєстрів (У Мін'юсті на початку 2019 року заявили про намір підтверджувати професійну компетентність держреєстраторів, проводячи тестування - ред. ). Саме вони за окремі гроші вносять в реєстри зміни. Що цікаво: якщо є факт такого порушення, на дії реєстраторів можна пожалітись в комісію, яка сама по собі є непрозорою, там немає представників громадянського суспільства. І у випадку позитивного рішення, ця комісія може відмінили дії реєстратора, але не покарати їх".

"На сьогодні в Україні "гуляє" біля 300 ключів реєстраторів, яких вже немає", — наголошує Андрій Семидідько.

Він звертає увагу на те, що в нашій країні щороку відбувається більше двох тисяч рейдерських захоплень: "Плюс тут не враховані позбавлення квартир та, наприклад, поширена купівля у банків, які збанкрутували, права вимоги.  Як це працює? Через аукціони купується право вимоги і потім воно перетворюється на право власності, організована група заходить на підприємство і забирає власність громадян, яка перебуває під заставою банку, що збанкрутував. Комісія на це закриває очі".

"В правоохоронних органів навіть немає статистики рейдерських злочинів. Вони реєструть лише порушення, на які виїжджає група, наприклад,  коли відбувається захолпення зі зброєю", — зазначає Семидідько.

На невирішеність цієї проблеми вказує, на думку експерта, й те, що кожен президент із нею намагається боротись: "Всі президенти, починаючи від Ющенка, в перші місяці своєї роботи одні з перших указів присвячують боротьбі з рейдерством".

"Всі обговорюють як змінити законодавство, проте вся діяльність рейдерів підпадає під чинний кримінальний кодекс. Тут головне не законодавство, а бажання боротися, а його немає. Ще за діяльності міністра Петренка Реєстр скасоване паперове право власності. Все почали вносити в реєстр і людині роздруковують маленький папірець, який це право посвідчує. Проте в країні "гуляють" ключі, якими всі дані можна змінити", — підсумував Андрій Семидідько.

Нагадаємо, 13 серпня СБУ припинила масштабну рейдерську діяльність організованого угруповування в Одеській області. Група державних реєстраторів колишніх працівників Державної архітектурно-будівельної інспекції займалися незаконним відчуженням майна: без згоди власників відчужувати земельні ділянки, об'єкти нерухомості і корпоративні права.

ФОТО: УНІАН