Новий закон про столицю практично готовий – "Слуга народу"

Новий закон про столицю практично готовий – "Слуга народу"

Основна проблема київського місцевого самоврядування полягає не в тому, хто обіймає посаду міського голови та очільника КМДА, а в недосконалому законі "Про столицю України – місто-герой Київ". Тому в партії "Слуга народу" практично повністю підготували новий закон заявив Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" обраний народний депутат України від партії "Слуга народу" Віталій Безгін.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Основна проблема місцевого самоврядування в Києві полягає не в тому, хто обіймає посаду очільника Київської міської ради і КМДА, а в тому, що ця діяльність керується окемим законом, який далеко не ідеальний. Адже ті органи, які відповідно до цього закону мають керувати, не мають всієї повноти повноважень", – розповів Віталій Безгін.

За його словами, колізія в першу чергу полягає в тому, що в Києві вибраний міський голова і депутати, але немає класичного виконавчого органу при Київміськраді: "Адже КМДА є одночасной виконавчим органом міської ради, й державним органом. Адміністрація має бути органом нагляду держави, який слідкує за тим, щоб все було в межах Конститутції і законодавства".

"Також, окрім необхідних змін до законодавства, нам потрібне нове районування в Києві, проте навіть циклічні проблеми з виборами до райрад, це теж питання до чинного закону, який потребує змін", – підкреслює нардеп.

Обранець від "Слуги народу" наголошує на тому, що нинішній конфлікт голови Офісу президента Андрія Богдана з очільником Києва лежить не в політичній площині: "Те, що Боган висловлює Кличку – це те саме, що йому можуть закинути безліч киян. В президента є законнні підстави звільнити Кличка, адже в 2010 році відбулись зміни до Конституції, які потягнули за собою й зміни до закону про столицю". 

"У нас вже практично готовий проект нового закону про столицю. Логіка проекту в тому, що київський міський голова очолює виконавчу владу в Києві, а КМДА залишиться як префектура з функцією нагляду, яка не втручається у фінансові і господарські питання міста. Адже на рівні Києва префектуру можна запровадити на рівні закону і не чекати змін до Конституції".

ФОТО: Обозреватель