Для боротьби з незаконним видобутком бурштину потрібна в першу чергу політична воля — активістка

Для боротьби з незаконним видобутком бурштину потрібна в першу чергу політична воля — активістка

Президент Володимир Зеленський робить заяви щодо боротьби з нелегальним видобутком бурштину, для цього в першу чергу потрібна політична воля. Про це в ефірі Українського радіо заявила активістка "Автомайдану" Катерина Бутко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Буршин не дає державі прибутку, тому що зараз — це повністю незаконний і нелегальний бізнес. Аби подолати цю проблему, треба щоб кожен правоохоронний орган боровся з бандитськими угрупуваннями, які займаються нелегальним видобуванням. Проте зараз вони не просто не борються, у кожного поліцейського є своя власна помпа. Правоохоронці не ведуть боротьбу, вони очолюють цей процес", — розповідає Катерина Бутко.

 

Інше питання, за її словами, стосується рекультивації земель, на яких здійснюється видобування, та видача ліцензій: "Тут теж дуже багато корупційних елементів".

 

"Ще президент Порошенко у 2016 році казав, що буде боротися з проблемою незаконного видобутку бурштину. Тому питання в першу чергу у політичній волі самого керівництва держави. Зеленський зараз теж робить подібні заяви, але чи будуть вони дієвими покаже одна особа — Аваков, який був і залишається міністром. При його керівництві, очевидно, що всіх влаштовує ситуація з видобутком", — підкреслює активістка.

 

Аваков цих заяв не коментував, у МВС час від часу повідомляють про затриманння незаконних видобувачів бурштину, проте проблема незаконного видобутку протягом тривалого періоду залишається нерозв'язаною. 

 

Нагадаємо, на початку тижня президент Володимир Зеленський відвідав із робочим візитом Житомирщину. Під час поїздки президент на прикладі цієї області намагався з'ясувати ситуацію з нелегальним видобутком бурштину, але дійшов невтішних висновків. В результаті в обласній державній адміністрації президент представив нового керівника області Віталія Бунечко. Окрім того, президент закликав керівника Головного управління національної поліції В'ячеслава Печененка та управління СБУ в області Віктора Панасюка написати заяви на звільнення.

ФОТО: Facebook Катерини Бутко