Мирні ініціативи президента оцінюються як слабкість, Україні потрібна проактивна позиція — експерт

Мирні ініціативи президента оцінюються як слабкість, Україні потрібна проактивна позиція — експерт

Мирні ініціативи президента щодо вирішення конфлікту на Донбасі оцінюються бойовиками як слабкість, Україні потрібна проактивна позиція та наказ військовим діяти на випередження, розповів Українському радіо виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

0:00 0:00
10
1x

"Зараз гостро постало питання про Мінський формат, оскільки те, що він втратив свою актуальність говорять вже декілька років. Мінський формат на рівні екпертів вирішує технічні питання, тоді як в Нормандському форматі на рівні політичних лідерів вирішуються якраз політичні пролеми і приймаються рішення", — розповідає Олександр Леонов.

Проте, за його словами, до Мінських домовленостей прив'язані санкції проти Росії, тому ігри щодо нього призведуть до того, що Росія в Європі буде ставити питання щодо знаття санкцій.

"Зустрічі в Нормандському форматі відбувалися всього кілька разів, не завжди результативно, відтак припинились, бо ситуація зайшла в глухий кут: Росія просто відмовляється виконувати домовленості", — стверджує експерт.

Він звертає увагу, що ситуація з обстрілами і смертями на Донбасі українських військових — це перша серйозна криза на Сході при новообраному президентові: “Його реакія та подальші кроки зараз дуже важливі. В нинішній ситуації треба дати наказ військовим, щоб вони діяли на випередження”.

"Мирні ініціативи президента оцінюються однозначно: бойовики сприймають кроки України як слабкість. Новообраний президент вже мав можливість переконатися, що та сторона розуміє тільки силу: військову, санкції, тому важливо перейти на проактивну позицію. Ми вже бачити сумний інцидент з ПАРЄ, коли все вирішилось за нашою спиною", — наголошує Олександр Леонов.

Залучення США чи Великобританії до Нормандського формату — це послаблення Росії, стверджує експерт, тому невідомо, що РФ піде на цей крок: "Проте позиція і політика США і Англії грає на користь України. Навіть якщо вони не ввійдуть до складу, їхня політика буде корисною для нашої країни".

Нагадаємо, спецпредстаник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що представники США, Німеччини та Франції планують з 12 серпня розпочати наради щодо нормандського формату.

На фото — Олександр Леонов