Бюджетні мандрівки з рюкзаком: поради досвідченого бекпекера

Бюджетні мандрівки з рюкзаком: поради досвідченого бекпекера

Бекпекери — люди, які подорожують з рюкзаками і без туроператорів. Вони шукають незвичні і нетуристичні місця. У студії Радіо Промінь - мандрівник Роман Линдов, який на власному досвіді знає, як подорожувати так, щоб не витрачати зайвого і побачити більше.

"Я думаю, що поняття "бекпекер" започаткували лоукост-авіакомпанії, які найдешевші тарифи ставлять лише з рюкзаком до 7-10 кілограмів", — говорить Роман Линдов, який є досвідченим бекпекером.

Житло та авто

Роман Линдов радить подорожувати великими компаніями по 4-5 осіб, адже у такому випадку можна значно заощадити на оренді житла, автомобіля тощо. Коли ж подорожуєте вдвох чи один — найкраще зняти кімнату в квартирі, у такому разі можна недорого жити навіть у центрі міста (10-20 євро). Шукати житло від господарів у різних куточках світу радить на сервісі Airbnb. 

Правила аеропорту

Щоб не витратити зайвого в аеропорту на їжу, Роман Линдов радить брати легку їжу — бутерброди, лаваші, але не консерви і не воду. Всі рідини об’ємом більше 100 мл підпадають під небезпеку бути вилученими, як і ножі та виделки. Також в багаж доведеться здавати гіроскутери та квадрокоптери.

Оформлення віз

Візи краще оформлювати самотужки, адже туристичні компанії беруть чималі суми за такі послуги.

"Насправді треба просто вміти читати, і заходити на сайт посольства, і зібрати список документів, які там вказані. Це все, що тобі треба, насправді, жоден туроператор не може дати гарантії, що тобі відкриють візу",  — розповідає Роман Линдов.

Найскладнішими у плані отримання віз мандрівник називає США та Канаду. Є також багато країн, у яких ставлять візу по прильоту в аеропорт, і майже завжди людям, які прилетіли, дають візу. 

 

Інтернет-сервіси

Є таке неписане правило бекпекінгу: "Не плануй поїздку до дрібниць — залиши місце випадку". Мандрівник стверджує, що свої поїздки планує. Шукаючи нетуристичні та маловідомі місця, читає локальні форуми місцевою мовою. Хто не знає іноземної мови, є  Google translator. 

Для мандрівок можна використовувати також Google maps. Українські мобільні оператори зазвичай пропонують вигідні тарифи на мобільний інтернет за кордоном.  

Збирання рюкзака

Роман Линдов радить брати речі по списку. Особливу увагу слід приділити аптечці і придбати ще вдома звичні і зрозумілі для себе препарати. Це має бути стандартний набір — від голови, від отруєння, від нежитю.

"Найгірше, коли повертаєшся додому — усвідомлення того, що ти завжди береш з собою якусь річ, яку ти жодного разу не використав. Я пишу собі список — з ніг до голови, що мені треба взяти для себе, і просто збираю по списку собі речі. Але кожного разу повертаючись, я картаю себе, що щось не використовував", — каже Роман Линдов.

Поради бекпекерів Романа та його брата Артема можна читати на їхніх сторінках у Фейсбук та Інстаграм, там же вони викладають інформацію про лоукости, діляться фотографіями та історіями з подорожей.

Фото: зі сторінки Романа Линдова у Facebook