Які щеплення потрібно зробити дітям до початку навчального року — пояснення імунолога

Які щеплення потрібно зробити дітям до початку навчального року — пояснення імунолога

Вакцинація потрібна не для школи, а для захисту дітей від хвороб, переконаний голова правління громадської організації "Батьки за вакцинацію", доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб і дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика Федір Лапій. В ефірі Українського радіо він прокоментував, які щеплення потрібно зробити дітям до початку навчального року.

0:00 0:00
10
1x

"Перше, що потрібно зробити батькам, це прийти до свого лікаря і заключити з ним декларацію, а також обговорити питання захисту своєї дитини проти кору, дифтерії та правця. Бо вакцинація потрібна не для школи, не для садочка. вакцинація потрібна для захисту вашої дитини, для того, аби вона не знала, що таке кір і які є ускладнення кору, який перебіг правця, дифтерії та інших хвороб, яким легко запобігти шляхом вакцинації", — зазначив Федір Лапій.

Читайте також — МОЗ розпочинає кампанію з вакцинації від дифтерії та правця — роз’яснення експерта

Лапій зауважив, що якщо ви готуєтесь до школи, варто пам’ятати, що в Україні існує календар щеплень. Він не прив’язаний до садочка чи школи, а до того, щоб дитина вчасно отримала захист.

"Якщо ми говоримо про вік 6 років, коли дитина переважно у цьому віці вирушає до 1 класу, то відповідно до календаря щеплень проводиться вакцинація другою дозою вакцини проти кору, свинки та красхухи. У 6 років проводиться ревакцинація проти дифтерії та правця, а також проти поліомієліту", — сказав він.

На цю тему — Верховний Суд постановив не дозволяти нещепленим дітям відвідувати дитсадки — коментує експерт

Нагадаємо, 17 квітня 2019 року Верховний Суд України постановив, що дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячого закладу не дозволяється. У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв`язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.

Фото — МОЗ