Чому зірвалось перемир'я на Сході ─ коментує військовий експерт

Чому зірвалось перемир'я на Сході ─ коментує військовий експерт

Військовий експерт, заступник начальника Генштабу з 2006 по 2010 роки, кандидат військовий наук, доктор технічних наук, професор Ігор Романенко в ефірі Українського радіо прокоментував, чому зірвалось перемир'я на Сході України.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Після 21 липня, коли вводилось це перемир'я, загинуло 6 наших військовослужбовців, ще 9 ─ поранено. Неодноразово введення перемир'я зривалось тією стороною, і це ми маємо і у цьому випадку. Хоча по інтенсивності ведення бойових дій спочатку взагалі був чистий підхід відносно зупинення. Якщо надходить команда від Путіна, вони (бойовики ─ ред.) це реалізують. Але команди, щоб зовсім зупинити вогонь, не було, оскільки взамін Путін нічого не отримав. Хоча є Мінські угоди, і це перший пункт Мінських угод", ─ зазначив Ігор Романенко.

Читайте також ─ Військовий експерт: політика перемир'я з Росією у нинішніх умовах — це слабка позиція

Військовий експерт зауважив, що президент України вирішив, що ситуацію на Сході можна з'ясувати на найвищому рівні, а саме ─ у нормандському форматі.
"Верховний головнокомандувач в особі президента Зеленського прийняв рішення, що тільки на найвищому рівні можна з'ясувати ситуацію: чи просуватися вперед, чи все це буде перекреслено. Були переговори з Путіним, як було сказано, була довга розмова, а також звернення до лідерів країн нормандської четвірки відносно того, щоб не відкладати зустріч міністрів закордонних справ та зустріч у нормандському форматі, а зробити це негайно. Але поки що немає рішення про зустріч", ─ сказав він.

Нагадаємо, 6 серпня підтримувані Росією бойовики дев'ять разів порушили режим припинення вогню. Внаслідок ворожих обстрілів чотири військовослужбовці загинули та один зазнав поранення.

17 липня Тристороння контактна група за участю представників ОРДЛО досягла домовленості про припинення вогню на Донбасі з опівночі 21 липня.

Прослухати повну версію.


На фото ─ Ігор Романенко, facebook.com