Нікіта Кадан про проект молодих художників "Читаючи уламки": ми можемо читати руїни як текст

Нікіта Кадан про проект молодих художників "Читаючи уламки": ми можемо читати руїни як текст

Нікіта Кадан, куратор відділу сучасного мистецтва Кмитівського музею радянсього мистецтва, в ефірі Радіо Культура розповів про проект "Читаючи уламки" і молодих художників у процесі переосмислення радянської мистецької спадщини.

0:00 0:00
10
1x

На Житомирщині 10-го серпня у Кмитівському музеї радянського мистецтва відкриється виставка  – "Читаючи уламки", куратором є Нікіта Кадан.

Виставка присвячена спроможності сучасного мистецтва давати відповіді на питання, пов’язані із спадком радянського періоду. Цього разу йтиметься про життя на пострадянських руїнах та читання цих руїн як тексту.

"Це друга виставка програми ( програми "Жести ставлення" - ред.) і вона присвячена життю на уламках. Ми взагалі-то так і живемо на руїнах і прикриваємо ці руїни яскравими рекламними банерами…", — вважає Кадан.

"Але в нас є певна здібність — ми можемо читати руїни як текст. І я думаю, що оце якраз те, чим займається сучасне мистецтво в музеї радянського мистецтва. Адже відділ сучасного мистецтва був створений, щоб показувати у Кмитівському музеї таке сучасне мистецтво, яке аналізує 20 століття, яке аналізує радянську модерність, яке аналізує способи розповідати монологи", — наголосив куратор виставки.

Нікіта Кадан анонсував, що ж можна буде побачити на проекті:

"Виставка "Читаючи уламки" — вона показує сучасні художні роботи, в яких ідеться про читання руїн як тексту. Там відео художниці дани Косміної про зруйновані заводи у Івано-Франківській області, які зараз стають місцями для вечірок електронної музики. І у колишніх заводах, на руїнах, власне сучасна українська молодь танцює і танцює так, віддаючи себе, так екстатично, що танець стає тотожним праці, лише праці, яка нічого не виробляє".

Автор(к)и виставка: Євгенія Бєлорусець, Володимир Воротньов, Ксенія Гнилицька, Дана Косміна, Євген Нікіфоров, Андрій Рачинський та Даниїл Ревковський, Андрій Сагайдаковський, Анна Щербина.

Нікіта Кадан. Фото Facebook