Бієнале в Харкові збере 45 мистецьких проєктів на 15-ти локаціях

Бієнале в Харкові збере 45 мистецьких проєктів на 15-ти локаціях

П’ятнадцять локацій у Харкові увійдуть до карти Другого національного бієнале молодого мистецтва, яку місто прийматиме з 17-го вересня по 31 жовтня. Підготовка вже триває на повну, а Суспільне є інформаційним партнером цієї події. Подробиці розповіла в ефірі Радіо Промінь PR-директорка бієнале Іванна Скиба-Якубова.

Бієнале молодого мистецтва — одна з найбільших мистецьких подій в Україні, покликана продемонструвати стан сучасного українського мистецтва, порушити актуальні для суспільства проблеми й теми.

Участь в основній програмі беруть 45 художніх проєктів з усієї України, відібрані за опен-колом кураторською групою — Дариною Скринник-Миською, Анастасією Євсєєвою (Львів) і Борисом Філоненком (Харків). 

Іванна Скиба-Якубова розповіла в ефірі Радіо Промінь про особливості та цікаві аспекти Бієнале:

"Ця подія може бути цікавою кожній людині, незалежно від того, наскільки вона любить чи цікавиться сучасним мистецтвом. Тому що вся наша програма вибудована таким чином, щоб там кожен і кожна щось для себе знайшли",  Іванна Скиба-Якубова

Фото: Іванна Скиба-Якубова

Менеджерка називає Бієнале зрізом сучасного українського мистецтва. Анонсує також окрему дитячу програму, в якій є виставки, зроблені авторами й авторками від 7 до 16 років, майстер-класи, лекції, перформанси.

Фото: збір коштів на дитячу програму Бієнале

"Буде дуже широка паралельна програма, у якій вже є 5 чи 6 виставок. Це такі проекти, які не зайшли в основну програму, але їх автори і авторки якимось чином відповідають основній темі Бієнале — "Здається, я заходжу в наш сад". Наші локації вибудувані таким чином, щоб це була така мандрівка Харковом".

Головними виставковими майданчиками стануть конструктивістська будівля готелю "Харків" (другий і третій поверхи старого корпусу, які не використовувалися майже десять років) та центр сучасного мистецтва "ЄрміловЦентр".

Фото: основна локація фестивалю

Проєкти з основної програми також буде представлено в ботсаду Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна та його обсерваторії, Харківському художньому музеї, ЛітМузеї, Держпромі й вуличному просторі міста. 

Ще кілька інституцій прийматимуть проєкти з паралельної, дитячої та освітньої програм події.

За словами організаторів, мапа заходу є метафорою ботанічного саду. Більша частина просторів, задіяних у бієнале, ще не використовувалася для проєктів сучасного мистецтва. Організатори відзначають, що в такий спосіб намагаються проговорити проблему нестачі в Харкові майданчиків для мистецьких проєктів, а також допомогти культурним та освітнім інституціям знайти нові ідеї для розвитку.

Фото: зі сторінки проекту у Facebook