"Дівчата STEM" разом з молоддю та освітянами долають гендерні стереотипи при виборі професій

"Дівчата STEM" разом з молоддю та освітянами долають гендерні стереотипи при виборі професій

Чи справді математично-технологічні спеціальності — не для дівчат? В Україні вже три роки діє спільнота, яка доводить зворотнє. Менеджерка з комунікацій центру "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" Сніжана Бєляєва розповіла в ефірі Радіо Промінь про діяльність філій "Дівчата STEM" та їхню мету.

"Дівчата STEM" — спільнота, яка популяризує технічні спеціальності серед дівчат. Абревіатура означає: S (science), Т (technology), E (engineering), M (mathematics). Дівчата мають на меті боротися з освітніми і професійними стереотипами. Філії "Дівчата STEM" вже діють у 19-ти регіонах, а до їх створення вже долучилися 49 навчальних закладів. 

"Наша ініціатива діє в Україні вже три роки, і основна її мета в тому, щоб подолати гендерні стереотипи при виборі професій. Наші активності спрямовані на те, щоб показати дівчатам, що вони також можуть бути успішними у STEM-сфері, і саме відкриття філій — це така наша довготривала мета, яку б ми хотіли реалізувати", розповіла менеджерка з комунікацій Центру "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" Сніжана Бєляєва.

Фото: Сніжана Бєляєва, Facebook

Представниця центру пояснює, що ініціатива виникла як реакція на гендерні стереотипи, які існують у світі, згідно з проведеними дослідженнями, 20% дівчат невпевнені у своїх можливостях, 17% вважають, що STEM — це виключно чоловічі професії, і в результаті — лише 23% працюють у STEM-професіях, незважаючи на те, що вони є досить престижними і високооплачуваними. 

Спільнота залучила до ініціативи багато навчальних закладів, серед яких не лише університети та академії, а й позашкільні заклади. 

"Ми хочемо, щоб про престижність цієї професії говорили з малого віку діткам у школах  і навіть поза школою, що це важливо, не потрібно боятися, ламати стереотипи і бути успішними", — розповідає Сніжана Бєляєва.

Для популяризації цих ідей у кожному філіалі проводять різноманітні активності: хакатони, менторська підтримка, дні науки, зустрічі з успішними жінками STEM, які працюють з дівчатами і розробляють з ними проекти. Діє менторська програма для дівчат від 13 до 24 років, до якої залучено більше 60 жінок-тренерок. Проводять також хакатони для вчителів, які напрацьовують проекти для учнів. За три роки було охоплено близько 80 тисяч дівчат, яких залучили до програми.

Фото:Facebook/divchataSTEM