Якби не Зеленський, то стратегія Гриніва "Армія, мова, віра" була б дуже відчутною — політтехнолог

Якби не Зеленський, то стратегія Гриніва "Армія, мова, віра" була б дуже відчутною — політтехнолог

Вибори — не лише важливий інструмент демократії, а й різноманіття обіцянок, помножених на креатив політтехнологів. Як результат, кожні вибори обов’язково супроводжуються політичними гаслами, мемами, хештегами. Хто, як і для кого їх створює та як вони впливають на вибір людини? Про це в рамках спецпроекту "Еволюція виборця" в ефірі Українського радіо розповіли в.о. директора Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський і політтехнолог Петро Охотін.

0:00 0:00
10
1x

Політичні гасла — це продукт великої армії технологів. Хоча є й такі, що виходять з народу, наприклад, "Бандитам — тюрми". У будь-якому разі, політичні гасла мають співвідноситися з політичною персоною, переконаний Василь Яблонський.

"Якби той таки Порошенко вийшов із молодіжною тематикою, це не сприйняло б старше покоління, і не було б сприйнято з довірою молодшим поколінням. Хоча його кампанія і будувалася на реалістичних, позитивних досягненнях, однак до неї додавалося багато інших чинників, які не переконували більшості виборців у щирості", — зазначає в. о. директора Національного інституту стратегічних досліджень.

Чим особливі останні президентські вибори в Україні?

Унікальність цих президентських виборів полягала в тому, що на вибори прийшли ті, на кого ніхто не покладався — молодь. Так, за словами Петра Охотіна, кампанія Порошенка і Тимошенко була розрахована на політично стурбованих людей більш зрілого віку.

"І якби не з’явився Зеленський, то стратегія Гриніва (Ігор Гринів, політтехнолог — ред.) "Армія, мова, віра" була б дуже відчутною. А те, як розкрутили Томос — це на рівні того, як на ринки вивели Айфони. Тому що слово, яке ніхто не розумів, раптом стало наріжним каменем", — говорить політтехнолог.

Перед тим, як гасло "вийде в люди", звертає увагу Василь Яблонський, його довго і ретельно опрацьовують.

"Спочатку проводять кількісне опитування з визначенням основних проблем. Потім, відповідно до цих ранжованих проблем, формують різні фокус-групи серед політиків, експертів та виборців і, таким чином, виходять на те, що лягатиме на душу не якомусь абстрактному виборцю, а виборцю, який збирається голосувати, або який вагається".

Чому одні хештеги популярні, а інші — ні?

По-перше, хештег виконує функцію пошуку для соціальних мереж, де Гугл не працює, роз’яснює Петро Охотін. Якраз маркування через хештег дозволяє вивести всі повідомлення, де ця тема є. Хештег не роблять довгим, його можна також промотувати через класичні медіа (Інтернет і друковані видання).

За словами політтехнолога, завдяки хештегу політик чи політична сила можуть фільтрувати своїх виборців:

"Якщо є хороше програмне забезпечення, можна видобути інформацію з е-мейлами та контактами людей, які поставили цей хештег, і далі вже на них таргетувати, тобто, прицільно вести свою рекламну кампанію. Таким чином, ті люди, в яких є певні інтереси, отримуватимуть те, що їм подобається".

"По-різному можна ставитися до мемів. Тут усе залежить від того, як на це реагує політик. Проблема багатьох більш досвідчених політиків у тому, каже Петро Охотін, що вони критику через меми сприймають як особисту образу".

"Пригадайте, як добре спрацював Порошенко з "цинічним Бандерою". Коли його розкритикували, він зробив собі шеврон, вийшов і перевів усе на сміх. Це і є мова Інтернету — стьоб, жарт, вихід за межі серйозності. І хто з політиків уміє з цим працювати, той і збирає всі бонуси".

Спецпроект Українського радіо "Еволюція виборця" — це 20 аналітичних ефірів та 3 публічні заходи. Його основні завдання — аналізувати сучасні політтехнології та методи впливу, робити факт-чекінг заяв представників різних політичних сил, розвінчувати маніпуляції, міфи та фейки. Його мета — сприяти розвитку критичного мислення громадян, аби вони об'єктивно оцінювали те, що відбувається, та могли робити вільний, усвідомлений вибір.

Слухати повну версію ток-шоу.

Слухати всі ток-шоу.

Слухайте спецпроект у вівторок та четвер, початок о 18:10.

Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".