Торгові ятки без продавця — як на Луганщині працює експеримент із довірою

Торгові ятки без продавця — як на Луганщині працює експеримент із довірою

Торгівля на довірі — соціальні ятки без продавців встановлюють в Україні підприємці та активісти з метою підвищити рівень довіри в суспільстві. Керуюча тепличним госодарством з Луганщини Ксенія Цапова розповіла в ефірі Радіо Промінь про свій досвід продажу фруктів та саджанців без продавця.

Керуюча тепличним господарством "Лимон-Банан" Ксенія Цапова на Луганщині просто на трасі між Рубіжним і Сєверодонецьком започаткувала цікавий експеримент. Вона встановила при дорозі ятку, у якій виставлені на продаж саджанці полуниці, лимона і винограду, без присутності продавця чи охоронця — люди самостійно набирають товар і залишають гроші. На всіх товарах є цінники, але чи покладуть люди у скриньку необхідну суму — залежить виключно від них.

За підрахунками Ксенії, під час першого такого експерименту люди мали заплатити за товар 1325 гривень, у підсумку вона нарахувала 1150. 

Тепер жінка провела вже чотири таких продажі і планує встановити ще одну ятку в Сєверодонецьку.

"Ми впевнені, що наші люди таки чесні та порядні. Проводимо такий продаж вже вп’яте, попередні чотири рази показали, що так і є — люди чесно щось купують і розраховуються. Якщо десь не вистачає якихось копійок, які ми сприймаємо, як неможливість взяти решту чи розміняти купюри", — говорить Ксенія Цапова. 

Підприємиця наголошує, що не мала на меті нікого перевіряти на чесність і не ставила прихованих камер чи наглядачів.

"Я ні в якому разі не хочу нікого перевіряти. Коли ти довіряєш людині, то вона може теж довірити тобі. Приходять звичайно час від часу наші люди з тією метою, щоб подивитися, як іде торгівля, з тією метою, що може там потрібно щось підвезти або виставити чи навести якийсь лад, але такого, щоб прямо хтось стежив за покупцями немає, у нас трошки інша мета".

Тепер на продажі фруктів ставляться і ваги, щоб люди могли самотужки зважити собі товар. Ксенія Цапова зауважує, що інколи люди не одразу вірять, що таке можливе:

"З практики — якось нещодавно ми встановлювали намет, підходить жіночка і просить їй щось продати. Я кажу: "Я не можу продати, ви самі ось там набирайте, важте, беріть пакетики". Вона каже: "В сенсі? Можуть же ж бути нечесні люди". Я дивлюся на неї і кажу: "Ну ось ви — чесна людина?", вона сказала: "Так". Я кажу: "Ну тоді я впевнена в усіх наших людях і я буду спокійна!" — розповідає про свій досвід продавчиня.

Жінка впевнена, що спробам робити цікаві справи ніщо не може стати на заваді, можливо, саме тому її експеримент вийшов вдалим.

Фото: зі сторінки Ксенії Цапової в Facebook