Чи хороший план нової влади щодо боротьби з контрабандою — пояснює журналіст

Чи хороший план нової влади щодо боротьби з контрабандою — пояснює журналіст

Президент Володимир Зеленський 9 липня видав указ, у якому окреслив першочергові плани щодо боротьби з контрабандою. Чи не стане ця тема каменем спотикання для чергової влади, в чому сильні та слабкі сторони пропозиції Володимира Зеленського, пояснював Українському радіо оглядач видання "Український тиждень" Любомир Шавалюк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Митниця важлива в контексті реформ, оскільки бюджет втрачає сотні мільярдів гривень, бо через митницю проходять не розмитнені товари", розповідає Любомир Шавалюк.

За його словами, ініціатива нової влади щодо реформи дуже хороша: "Контрабанда буває двох видів. Перша, так звана "народна", коли люди їздять машиною, щоб привезти якийсь товар в Україну. Друга — серйозна, "організована", яку "кришують" на митниці, в СБУ. Це сіре розмитнення, завдяки якому певні чини набивають собі кишені, а державний бюджет, власне, недораховується грошей. Тут масштаб великий: йдеться про десятки тисяч чиновників: починаючи від митників, силових структур і закінчуючи чиновниками, які контролюють електронні декларації".

"Перезавантажити кадровий склад — це добре і в цьому є певна перспектива. Питання: як відібрати правильних людей? Судячи з того, кого партія "Слуга народу" завела у парламент, кадрова політика не є їхньою сильною стороною. Плюс треба позбавляти простору для корупції на митниці. Йдеться про переведення якомога більшої кількості послуг в електронний варіант, коли людина, якій є що розмитнювати, не контактує з працівниками митниці. Можливий і, наприклад, варіант Грузії, яка скасувала всі імпортні та експортні мита. Тут головне — воля, аби це все реалізувати", — наголошує оглядач.

Журналіст схвалює ініціативи нової влади, проте має певні застереження: "Успіх створення міжвідомчої комісії залежить від людей: якщо її наповнити тими, хто "кришує" потоки, комісія не дасть жодного результату. Питання: як вибрати людей, які мали б твердий намір подолати корупцію, і системно, а не силовим методом, не коли прийшли, налякали, люди побоялись пару місяців і все?"

Нагадаємо, 9 липня президент Володимир Зеленський видав указ, у якому окреслив першочергові плани щодо боротьби з контрабандою. 

Передусім він стосується налагодження процесів з обміну інформацією та відкриття даних про митну вартість. Зокрема, Володимир Зеленський пропонує створити окремий інформаційний ресурс, на якому добровільно і публічно будуть декларуватися товари, які ввозяться єдиною партією. Крім цього, пропонується оприлюднювати знеособлену інформацію про митну вартість товарів, які перетинають кордон.

По-друге, пропонується створити Міжвідомчу комісію з питань боротьби з контрабандою та корупцією на митниці.

По-третє, згадана комісія повинна винести на розгляд Ради національної безпеки та оборони проект програми боротьби з контрабандою.

Крім цього, Зеленський "рекомендував" Генпрокуратурі, СБУ і Нацполіції не доручати митникам проводити огляди транспортних засобів, крім випадків в рамках кримінальних проваджень.

Слухати повну версію.

ФОТО: Радіо Свобода