"Проблемні" мажоритарні округи не вплинуть на загальну виборчу картину — експерт

"Проблемні" мажоритарні округи не вплинуть на загальну виборчу картину — експерт

ЦВК не може не встигнути порахувати та оприлюднити результати в термін, передбачений законом, адже це її обов'язок. Проте, навіть якщо результати в окремих округах не будуть встановлені, на загальну виборчу картину це не вплине. Про це Українському радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" розповів політичний і економічний експерт Валерій Клочок.

0:00 0:00
10
1x

"Я не думаю, що ЦВК не встигне порахувати і оприлюднити голоси, адже суди працюють. Тим паче процедура виписана дуже чітко, тут нема "можу — не можу", вони зобов’язані це зробити. Більше того, процедурно я проблем не бачу. Думаю, проблем до кінця дня не буде", — розповідає Валерій Клочок.

За його словами, якщо будуть проблеми з підрахунком голосів, наприклад, на проблемному 50-му окрузі на Донеччині, це все одно не вплине на загальну виборчу картину: "Виходить, що або ми залишимось без одного депутата, або будуть довибори. Я б сьогодні не надавав величезного значення цьому, бо скандали характерні для окремих округів, це все залежить від місцевої ситуації. Монобільшість у парламенті й так є".

Також експерт висловився й щодо виборчого процесу загалом: "Його основна проблема не лише в мажоритарній складовій, але й у тому, що наявні партійні списки — це не демократія, а туман від демократії".

"Для чесних виборів нам бажано виключити людський фактор. Є заява "Слуги народу", що вони за електронні вибори. Я давно обстоюю цю думку. А щодо того, що закидають стороннє втручання: вибачте, на дільницях втручань теж багато. Проте, як на мене, результати виборів мають визначатися за 3-4 години, що в нинішніх умовах нереально", — зазначає Валерій Клочок.

За його словами, не факт, чи ці вибори стануть останніми змішаними: "Виборчий кодекс досі лежить у парламенті, у запропонованій редакції закріплена пропорційна система, яка по факту є прихованою мажоритаркою, адже десять осіб визначаються за квотою партії у списку, партія на з’їзді також закріплює черговість у списку та формує виборчий фонд на всіх партійців. Якщо ви лідер партії, який висуває на одному окрузі 3-4 кандидати від партії, комусь ви дасте більше грошей, а комусь — менше. Це, по суті, партійна диктатура. Також на майбутніх виборах в бюлетені не буде зазначено прізвищ кандидатів, тільки порядкові номери. Кандидат повинен агітувати за свій номер. І виборець має його знати. Буде внутрішньопартійна конкуренція і, щоб виграти, кандидати будуть діставати чорний "нал" і самі фінансувати себе, але через партію".

Окремо експерт звернув увагу на питання дати, коли парламент нового скликання збереться: "Слузі народу" треба би було якнайшвидше зібратись на засідання після оголошення результатів. Разумков сказав, що з великою ймовірністю Верховна Рада збереться на День Незалежності. Тим паче, ключові посади в них вже розділені".

Нагадаємо, сьогодні останній день, коли за законом ЦВК може оголосити результати виборів. 3 серпня Центральна виборча комісія оголосила результати виборів за партійними списками. Відповідно до даних ЦВК, до парламенту нового скликання потрапляє п'ять партій.

ФОТО: Facebook Валерія Клочка