Чи безпечно вмикати в Раді "Великого Брата", це залежить від розробника — кіберексперт

Чи безпечно вмикати в Раді "Великого Брата", це залежить від розробника — кіберексперт

Партія "Слуга народу" має намір запровадити у Верховній Раді відстеження "аномальних" голосувань нардепів за допомогою технології штучного інтелекту. Експерт з кібербезпеки Віталій Якушев розповів в ефірі Радіо Промінь, чи може штучний інтелект бути придатним для захисту українського парламентаризму.

У Володимира Зеленського вигадали, як боротися з "аномальним" голосуванням у парламенті. Новообраний нардеп від "Слуги народу" Давид Арахамія заявив про намір використовувати у Верховній Раді програмне забезпечення з використанням технологій штучного інтелекту. У команді цю систему вже назвали "Великим Братом". Саме вона і відстежуватиме аномалії під час голосувань народних депутатів.

 Експерт з кібербезпеки Віталій Якушев пояснює, як саме може працювати така система:

"Штучний інтелект" на сьогодні — це маркетингова назва. Це насправді не такий вже й інтелект, це машинонавчання. Алгоритми, які приймають на вхід великі дані, обробляють їх згідно з визначеними алгоритмами і видають на виході інформацію, яку вони переробили, згідно з цими алгоритмами. Це дуже корисна технологія, щоб визначати аномалії, які дуже довго буде визначати людина", — говорить експерт.

Однак існує ризик того, що цей метод може стати засобом маніпуляції і тиску на депутатів.

"Найголовніше в цьому — яким буде алгоритм. Що краще він буде записаний і професійно налаштований, то на виході будуть кращі дані. Тому зараз всі депутати будуть залежати від того, яка компанія розроблятиме ці алгоритми. В цьому і головна загроза. Алгоритми повинні бути коректно реалізовані", — зазначає Віталій Якушев. 

Розробка такої програми, за словами експерта, повинна тривати постійно, адже всі правила і алгоритми будуть постійно доповнюватися залежно від поведінки депутатів. Він переконаний, що розробити програму можна швидко, але потім її необхідно підлаштовувати, інакше вона не буде працювати коректно.

Крім того, програма повинна бути захищеною від того, щоб ніхто ззовні не втрутився і не вніс вигідні для нього зміни. Віталій Якушев наголошує, що ця опція — на совісті розробників.

Фото: Інтерфакс