Як звільняли собаку Джессі, яку захопили разом з українськими моряками на буксирі "Яни Капу"

Як звільняли собаку Джессі, яку захопили разом з українськими моряками на буксирі "Яни Капу"

Мережу сколихнула історія собаки Джессі, яка перебувала в 2018 році на буксирі "Яни Капу" разом з українськими моряками, захопленими Росією. Адвокатам знадобилось вісім місяців, щоб відшукати її та вивезти з Криму, проте зараз вона живе на Херсонщині в родині захопленого українського моряка. Про це Українському радіо в програмі "В мережі" розповіла журналістка Олександра Єфименко.

Ведуча:

Олена Бадюк

"Я дізналася про Джессі, коли мій колега був на судах по обранню запобіжного заходу для українських моряків, коли їх захопили у листопаді 2018 року. Під час спілкування з адвокатами моряки часто повторювали, що вони дуже переживають за Джессі. Коли їх захопили, вона перебувала на буксирі імені Яни Капу, їй було трохи більше трьох місяців", – розповідає журналістка.

За її словами, адвокати моряків взялись за те, щоб її витягнути: "Як виявилось, весь цей час Джессі перебувала у Керчі у прикордонників. Ми досі не розуміємо, як вона вижила, адже тиждень вона перебувала на "Яни Капу" без їжі та води і тільки коли прикордонники після захоплення пішли шукати документацію, вона вхопила одного з них схопила за ногу. Так її і знайшли".

"Вони могли її втопити чи викинути, але знайшлась людина, яка сказала, що буде її годувати і власне так собака перебралась до Керчі на вісім місяців. Вона дуже дружелюбна, знає якісь команди. Зараз вона перебуває в Каховці в сім’ї захопленого моряка Сергія Чуліби", – говорить Олександра Єфименко.

Як зазначає журналістка, зараз собака перебуває в родині, де її люблять: "Як сказав батько захопленого моряка, в чиїй родині вона живе: "Це шматочок нашого сина".

"Це історія про те, що будь-яка жива істота, яка потрапила у халепу, має право на свободу. Тут треба віддати шану адвокатам, які дізнавались, де перебуває собака, двічі їздили в Керч, вони витрачали свій час і кошти, щоб витягнути цуценя",  – звертає увагу Олександра.

Її поповнює й адвокат захоплених українських моряків Микола Полозов: "Витягнути Джессі було непросто: вперше про собаку нам розповіли самі військовослужбовці, коли зустрічалися з адвокатами. Вони почали питати, що з собакою. В нас пішло біля двох місяців, щоб вияснити, де ця собака перебуває. Як виявилось, вона була в Керчі у прикордонників. Проте прикордонники не хотіли віддавати Джессі просто так, вони вимагали, щоб були якісь документи, які мали надати слідчі ФСБ, що ця собака не потрібна слідчим. На це в нас пішло біля п’яти місяців і після того, як ми отримали всі документи, ми поїхали до прикордонників в Керч, аби забрати собаку".

На фото собака Джессі, зі сторінки Facebook Олександри Єфименко