Екс-слідчий у справі "пологівського маніяка": правоохоронна система поки що не готова до застосування хімічної кастрації

Екс-слідчий у справі "пологівського маніяка": правоохоронна система поки що не готова до застосування хімічної кастрації

Сергій Ткач, так званий "пологівський маніяк", протягом 25 років вбивав і ґвалтував дітей і молодих дівчат. Його жертвами стали 37 людей, за це Ткача засудили до довічного ув'язнення. Проте сам він стверджував про значно більшу кількість жертв. За злочини Ткача відбували покарання, за різними даними, від 11 до 19 невинних людей. Про справу Ткача, її специфіку та про необхідність застосування примусової хімічної кастрації щодо педофілів в ефірі Українського радіо поспілкувалися з Дмитром Скіпенком, колишнім слідчим слідчої групи Генпрокуратури у справі "пологівського маніяка".

– Чому аби "взяти" цю людину, українській правоохоронній системі знадобилося аж 25 років?

– Мені здається, що причин багато. Він діяв 25 років, але вчиняв злочини не кожен день. На початках він скоював злочини раз на півроку, під кінець 2005 року – чисельність злочинів збільшилась, раз на місяць-два. Це одна з причин. Інші – це й робота правоохоронної системи, і самі обставини вчинення злочинів. Він працював в міліції криміналістом, в армії служив аерофотометристом, тобто добре розбирався на місцевості. Він не вчиняв злочини в людних місцях, тому й не залишалось ані свідків, ані слідів.

– Але ж він мав за всі ці роки залишити хоча б якісь сліди, адже жертв було дуже багато.

– Сліди він, звісно залишав, наприклад, сперму в тілах жертв. І власне в подальшому експертизи й підтверджували його провину. Але в 80-90-х роках її треба було з чимось порівнювати, тобто, крім даних з місць злочинів, треба ще були матеріали самого Ткача.

– Якою людиною він був? Експертиза показала, що він був психічно здоровий, тоді як він пояснював, що більшість його жертв – це саме неповнолітні?

– Ткач не був педофілом, він сексуальний маніяк, в нього не було потягу до неповнолітніх чи малолітніх дівчат. Ця людина була машиною для вбивства, а його ціллю – вбити і зґвалтувати. А те, що це були малолітні дівчата, – це його свідомий вибір, адже старша людина можна вчинити спротив при вчиненні злочину, коли він душив жертву.

– Чому так різняться цифри: Ткач казав про 107 жертв, а доведено лише 37?

– Я можу впевнено сказати, що Ткач, коли його заарештували 75, написав явок з повинною, проте частина не була доведена. Всі свої злочини він описував так, наче це було вчора: він малював схему, і після 25 років вона співпадала, коли проводили слідчий експеримент. В нього була феноменальна пам'ять, при тому що всі злочини він вчиняв в стані алкогольного сп’яніння.

– Бралися на експертизу матеріали з ДНК, чому ж засуджували інших людей?

– Так працює наша правоохоронна система: часто фальшуються докази, до підозрюваних застосовуються тортури.

– Зважаючи на всі ці речі, якби тоді діяв законопроект партії Ляшка ( законопроект про примусову хімічну кастрацію - ред.), невинні люди не лише б "відсиділи", але й були б кастровані. Чи на часі приймати такий законопроект зараз, чи варто схвалити більш гуманний?

– Основа всього – це життя і здоров’я дітей, тому я за те, щоб таких злочинів було якомога менше. Якщо треба для цього вводити хімічну кастрацію, то я це підтримую. Єдине, що привертає увагу: на сьогодні наша правоохоронна система не на тому рівні роботи, щоб схвалювати таке законодавство. Давайте згадаємо Врадіївку, коли правоохоронці самі вчиняли сексуальні злочини. Наша система не така як в США чи Європі, де таких випадків значно менше, ніж в нас. В нас працюють над розкриттям злочинів і неважливо, яким шляхом.

Нагадаємо, Сергій Ткач, так званий "пологівський маніяк", скоїв 37 вбивств зі зґвалтуваннями. Маніяк вбивав і ґвалтував дітей і молодих дівчат протягом 25 років. Був затриманий у селі Пологи Запорізької області. Експертиза встановила, що він психічно здоровий та відповідає за свої дії. Був засуджений до довічного ув’язнення, помер 4 листопада 2018 року у Житомирській установі виконання покарань № 8 від серцевої недостатності. Йому було 66 років. За даними харківської правозахисної групи, за час ведення слідства за злочини Ткача було засуджено від 11 до 19 осіб.

Слухати повну версію.

Сергій Ткач, фото: Народна правда