Відсьогодні Нацгвардія патрулюватиме вулиці населених пунктів (перелік повноважень)

Відсьогодні Нацгвардія патрулюватиме вулиці населених пунктів (перелік повноважень)

З 1 серпня, військовослужбовці Національної гвардії України почнуть брати участь в охороні громадського порядку в складі самостійних піших патрулів. До цього нацгвардійці несли службу спільно з Нацполіцією.

Про це повідомляє прес-служба Нацгвардії.

Раніше необхідне доручення про притягнення сил і засобів Нацгвардії до самостійного патрулювання підписав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Для патрулювання вулиць будуть залучені близько 2 тисяч патрульних, 100 автомобілів і така ж кількість службових собак. Нацгвардійці працюватимуть по шість годин п'ять днів на тиждень, але в разі ускладнення оперативної обстановки цей час може бути змінено.

Для патрулювання нацгвардійцям видаватимуть спецзасоби і штатну зброю. Також у них будуть планшети, за допомогою яких вони зможуть відстежувати ситуацію, реагувати на виклики і так далі.

Залучатимуть службовців до роботи в ті райони міст, в яких ситуація більш напружена.

Представники Нацгвардії матимуть право на зупинку транспортного засобу, перевірку документів, опитування особи, поверхневу перевірку і огляд. Вони також мають право вимагати залишити місце і обмежити доступ до певної території, обмежити пересування особи, транспортного засобу, зможуть за особливих умов проникати до житла, застосовувати засоби технічної фіксації, перевіряти дотримання обмежень, встановлених законом щодо осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, і інших категорій осіб.

Протягом першого півріччя поточного року військові Нацгвардії спільно з працівниками Нацполіції затримали 1680 осіб за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень та близько 20 тисяч громадян — за адміністративні правопорушення. 

Фото: Українська правда