Завдяки українцям та міжнародній спільноті справа Гандзюк "тримається на плаву" — журналіст

Завдяки українцям та міжнародній спільноті справа Гандзюк "тримається на плаву" — журналіст

Завдяки активності українців та реакції міжнародної спільноти справа Катерини Гандзюк "тримається на плаву'', переконаний журналіст Сергій Нікітенко. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку", прокоментувавши, як просувається розслідування вбивства активістки. 

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Справа Катерини Гандзюк справді дуже резонансна, і фактично, незважаючи на її серйозний резонанс, рік тому керівництво держави самоусунулося від цієї проблеми, воно її не бачило. Цим намагалася скористатися поліція. Ця справа "тримається на плаву" тільки тому, що тисячі людей з усієї України переймаються цією справою", — зазначив Сергій Нікітенко.

Журналіст також наголосив, що міжнародна спільнота споглядає за розвитком цієї справи і прагне почути імена злочинців, яких посадять на лаву підсудних.

"І колишній глава держави, і чинний розуміють, що ця справа для них надважлива з огляду на резонансність, на реакції міжнародних спільнот. У роковини нападу були десятки заяв, починаючи від посольств усіх країн і закінчуючи керівництвом Європейського Союзу. За цією справою прискіпливо споглядає міжнародна спільнота, і вона натякає, що не дасть її злити, час називати імена злочинців і садити їх на лаву підсудних", — сказав він.

Нагадаємо, 31 липня минулого року Катерину Гандзюк у Херсоні облили концентрованою сірчаною кислотою. Гандзюк перенесла 11 операцій та перебувала в реанімації в Києві. Радниця мера Херсона, в. о. керуючої справами виконавчого комітету міської ради Херсона померла в одній із лікарень Києва 4 листопада 2018 року. Одна з версій причин нападу — активістку могли вбити через публічну критику херсонських чиновників за розкрадання лісу.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п'ятеро людей: Грабчук, Васянович, Вишневський, Горбунов і Торбін, а 12 листопада стало відомо про арешт Ігоря Павловського — колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука. 26 квітня 2019-го року суд змінив йому запобіжний захід з утримання в СІЗО на домашній арешт.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. 25 квітня стало відомо, що підозру Мангеру змінили на "замовлення завдання тілесних ушкоджень".

6 червня Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс рішення у справі вбивства Гандзюк. Всі п'ятеро обвинувачених в сумі отримали 23,5 років ув'язнення: координатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6 років і 6 місяців позбавлення волі, нападника Микиту Грабчука — до 6 років в'язниці. Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський, які брали участь у замаху на Катерину, отримали вироки по 4 роки ув’язнення, а Віктор Горбунов — 3 роки.

Прослухати повну версію.

Фото: ВВС