Жадан: за тим, що відбувається в Україні, спостерігаю з інтересом і певною тривогою

Жадан: за тим, що відбувається в Україні, спостерігаю з інтересом і певною тривогою

23 серпня виповниться 45 років Сергію Жадану. У цей день у Міжнародному центрі культури і мистецтв у Києві відбудеться творчий вечір поета. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" український поет, прозаїк, перекладач, музикант, громадський активіст Сергій Жадан розповів, чого очікувати від мистецького заходу та як він оцінює зміни, що відбуваються в країні.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

— Чого варто очікувати глядачам на вечорі з нагоди 45-річчя?

— Передусім, великої концентрації хороших людей. Для мене це справді нагода зібрати людей, яких я люблю. Окрім мене, на сцені будуть наші акторки: Ада Роговцева, Катерина Степанкова, Лариса Руснак, Ірма Вітовська, Тетяна Міхіна. Також Олег Каданов з групи "Мандри Керуака" та нашого проекту "Лінія Маннергейма" створюватиме музичне тло. Ярослав Лодигін все це прорежисує.

— З чим до 45-річчя виходите як творча людина?

— Насправді 45-річчя не має ніякого значення. Це не робиться як якийсь ювілейний пафосний вечір. Це не є підбиття підсумків, озирання назад з тривогою і надією, тому що життя триває.

Читайте також — Радіо Культура транслюватиме наживо творчий вечір Сергія Жадана

— Як Ви взагалі сприймаєте те, що відбувається в країні, як змінюється країна і те, що люди шоу-бізнесу, теле-бізнесу потрапляють у велику політику?

— Я, як свідомий громадян своєї країни, дивлюся з інтересом за тим, що відбувається, з певною тривогою, тому що я не все розумію в тому, що відбувається. І деякі речі викликають у мене питання, скажімо, склад нового парламенту. Не зовсім розумію, чого від нього чекати.

— А що саме насторожує?

— Потрапляння туди багатьох людей, які, як мені здається, не зовсім розуміють, куди вони потрапили. З одного боку, мене страшенно тішить те, що відбулось оновлення парламенту, що туди не потрапило дуже багато одіозних персонажів, скажімо, що стосується Харкова, старих мажоритарників, які просто пасли свої округи. Вони з тріском провалилися. Це дуже симпатично, як на мене. Інша річ — хто замість них зайшов. Це велике питання.

— Взагалі, наскільки Вам симпатичний тренд на оновлення та нові обличчя?

— Мені він симпатичний, тому що він здається очевидним. Мені здається, суспільство втомилося від старого політикуму, не готове бачити якихось позитивів, які були, скажімо, у політиці останніх 5 років, натомість акцентує винятково на якихось негативних речах. Мені здається, це все можна зрозуміти. Хоча не завжди цим можна виправдовувати.

— Сергій Жадан публічно підтримав партію "Голос" Святослава Вакарчука. Що спонукало підтримати цю політсилу?

— Я дивився списки, хто йде на вибори. Для мене це була серйозна річ, і добре, що цього разу було з кого обирати, і було кілька політичних сил, які викликали симпатію. Мені здалося, що список "Голосу" найбільш вмотивований. З одного боку, це нові обличчя, а з іншого — не просто обличчя з вулиці, це люди фахові, які не будуть у парламенті зайвими, які можуть заходити і працювати.

— Коли Ви делегуєте свій голос як будь-який виборець, яких змін Ви очікуєте?

— У тій ситуації, в якій ми зараз перебуваємо, щонайменше хотілося б, щоб не гальмувалися і не згорталися ті реформи, які вже були запущені. Щоб ті позитивні речі, які з’явилися за останні 5 років, поглиблювалися. Безперечно, це культурна політика, реформа системи освіти, реформа медична та інші речі, які ми бачимо.

— Кого з кандидатів на посаду міністра культури Ви могли б запропонувати і чи вважаєте Ви, що взагалі потрібне Міністерство культури?

— До самого факту існування цього міністерства можуть бути питання. Я не зовсім впевнений, що воно потрібне.  Але якщо Ви запитаєте, кого б я пропонував сьогодні на посаду, то, чесно кажучи, я не знаю. Мене цілком влаштовував попередній міністр культури Євген Нищук. Пропонувати когось сьогодні я б не взявся з тієї простої причини, що я не знаю, в якій компанії ця людина буде працювати. Оскільки зовсім не зрозуміло, хто буде у Кабміні, хто буде прем’єром і яка там буде атмосфера. То я не робив би ведмежу послугу тому, кого б я порекомендував. Я думаю, що нова влада більше відчує момент, чого вони хочуть. Вони когось запропонують. А ми з суспільством триматимемо руку на пульсі.

Прослухати повну версію. 

 

На фото — Сергій Жадан, facebook.com