У Росії стає більше політичних протестів, але вони не об’єднуються — експертка

У Росії стає більше політичних протестів, але вони не об’єднуються — експертка

Росія є великою країною, і хоч у них стає все більше політичних протестів, вони не об'єднуються у щось єдине та ціле. Крім того, якщо по всій Росії 37% готові вийти на протест, то у Москві — лише 11%. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" повідомила співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко, прокоментувавши масові затримання в Москві 27 липня.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"У Росії народ боїться влади, а влада боїться народу. Особливо протягом останнього року відбувається наростання протестних настроїв. Я не хочу, аби ми були надто оптимістичними, оскільки економічна ситуація у Росії складна, але не настільки критична. Переважна більшість населення налаштована на терпіння. Тим паче, якщо ми говоримо про Москву. Це країна в країні, там абсолютно інший рівень життя", — зазначила Ірина Павленко.

Павленко зауважила, що "коли у Москві 27 липня побили та заарештували дуже багато людей, вся Москва не піднялась".  

Вона наголосила, що якщо по всій Росії 37% готові вийти на протест, то у Москві — лише 11%, а саме ціннісні протести більш властиві середньому класу, який живе у Москві.

"Ціннісні революції створює середній клас, як в Україні. А в Росії середній клас ліквідовується. Держава акумулює все в себе. Сміттєві протести, екологічні, економічні, через якусь катастрофу більш властиві провінціям. Ціннісні протести більш властиві Петербургу та Москві, де є середній клас. Але з іншого боку, їм краще жити. Якщо по всій Росії 37% готові вийти на протест, то у Москві — лише 11%", — сказала Павленко.

Експертка наголосила, що "через те, що Росія є великою країною, хоч у них стає все більше політичних протестів, вони не об'єднуються у щось єдине та ціле".

Зазначимо, 27 липня у центрі Москви, столиці Росії, близько десятка опозиційних та незалежних політиків, яких Московська міська виборча комісія не допустила до виборів у міську думу, збиралися провести масову зустріч із виборцями. Проте їм не вдалося цього зробити, оскільки поліція спочатку затримала політиків, а потім почала затримувати всіх, хто прийшов на акцію.

Прослухати повну версію.

Фото — AFP