Ситуація в Україні у США розглядається як європейська справа, це позитив — експерт-міжнародник

Ситуація в Україні у США розглядається як європейська справа, це позитив — експерт-міжнародник

Ситуація в Україні у Сполучених Штатах Америки розглядається як європейська справа, і це є позитивним сигналом. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" заявив експерт з міжнародної безпеки Олексій Їжак, прокоментувавши, якими є підсумки зустрічі президента України Володимира Зеленського зі спецпредставником США з питань України Куртом Волкером та постійним представником США при Європейському Союзі Гордоном Сондландом.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Мені здається, що головне, що обговорювалось на зустрічі Волкера та Зеленського, була не зустріч Тристоронньої контактної групи, яка збирається кожні два тижні. Там, швидше, обговорювались модальності майбутнього візиту президента України до США, а також загальний прогрес у зоні конфлікту на Сході та внутрішньополітичні справи України, прогрес щодо реформ", — зазначив Олексій Їжак.  

Експерт-міжнародник зауважив, що важливою є присутність повіреного США у справах Європейського Союзу на таких зустрічах, оскільки це свідчить про те, що ситуація в Україні у США розглядається як європейська справа.

"Те, що дуже важливо у форматі цих зустрічей, це присутність повіреного США у справах Європейського Союзу. Це ознака того, що ситуація в Україні у США розглядається як європейська справа. І такий формат говорить саме про це: бачення Сполученими Штатами розширеної Європи", — зазначив він.

"Я думаю, це є позитивним. По-перше, є ознаки синхронізації позицій Сполучених Штатів та Європейського Союзу щодо ситуації на Сході України. Дуже важливо, аби позиція була консолідована. По-друге, Сполучені Штати, зважаючи на заяви Курта Волкера, не відходять від загального бачення шляхів розв’язання українського конфлікту на Сході України", — додав Їжак.

Нагадаємо, 26 липня президент України Володимир Зеленський зустрівся зі спецпредставником США з питань України Куртом Волкером та постійним представником США при Європейському Союзі Гордоном Сондландом. Під час зустрічі обговорили поточну ситуацію в зоні проведення Операції об’єднаних сил, зокрема процес розведення сил і засобів навколо Станиці Луганської.

Зазначимо, як повідомив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, Україна та Сполучені Штати Америки погоджують дату візиту президента Володимира Зеленського до США, яка стане відома найближчим часом.

Прослухати повну версію.

Фото — president.gov.ua