Олександр Поліщук: звільнення моряків може бути приурочене до зустрічі Путіна із Зеленським

Олександр Поліщук: звільнення моряків може бути приурочене до зустрічі Путіна із Зеленським

Українські моряки, які перебувають у російському полоні, є козирем президента Росії Володимира Путіна, який він може використати при особистій зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, звільнивши їх, вважає фахівець з питань безпеки і оборони, військовий дипломат, генерал-майор ЗСУ у запасі, аналітик Майдану закордонних справ Олександр Поліщук. Про це він розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Я вважаю, що перед тим, як буде змінюватися Нормандський формат, відбудеться пряма зустріч Володимира Путіна та Володимира Зеленського для того, щоб російський президент особисто перевірив на стійкість молодого очільника України, який не поступається Путіну по консолідації та повноті влади. Президенту Росії мало би бути цікаво персонально поспілкуватися та зрозуміти, до яких компромісів готовий Зеленський", — розповів Олександр Поліщук.

Фахівець з питань безпеки і оборони не дуже оптимістично налаштований у питанні звільнення українських моряків з російського полону:

"Я не дуже оптимістично налаштований щодо потужних заяв, які зараз лунають, мовляв, все вирішено, декілька днів і наші хлопці будуть на свободі. Безумовно, це один з козирів, які Путін тримає у рукаві. Думаю, це буде приурочено до зустрічі з Зеленським, на якій в рамках доброї волі Путін скаже, що відпускає моряків. Але він обов’язково вимагатиме якихось дій у відповідь".

Нагадаємо, 19 липня клопотання уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо звільнення військовополонених моряків передали російській стороні. За даними омбудсмена Людмили Денісової, нині клопотання перебуває на розгляді у слідчого. 

25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина". До цього часу українські моряки, які визнали себе військовополоненими, перебувають під вартою в Росії. 

Слухати повну версію.

ФОТО: Українське радіо