СБУ: затримано російський танкер, що блокував українські кораблі в Керченській протоці

СБУ: затримано російський танкер, що блокував українські кораблі в Керченській протоці

Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою затримали російський танкер "NEYMA", який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

"24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер "NIKASPIRIT", який, згідно даних міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифіковано як вже відомий танкер "NEYMA", що був використаний для перекриття Керченської протоки", — йдеться у повідомленні.

Наразі група слідчих СБУ, військових прокурорів та прикордонників на затриманому танкері закінчила санкціоновані українським судом слідчі дії — обшук з метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів з судна, записів радіоперемовин під час конфлікту, бортових журналів, допитано членів судокоманди, вилучено документи, необхідні для встановлення істини у провадженні.

Вказане судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт.

"Під час досудового слідства було встановлено, що за прямим наказом вищого керівництва ФСБ РФ представники Прикордонної служби ФСБ вчинили акт збройної агресії проти українських військових кораблів "Нікополь", "Бердянськ" та буксира "Яни Капу" у Керченській протоці", — зазначається у повідомленні. 

У МЗС Росії вже заявили, що вивчають обставини затримання танкера для "прийняття адекватних заходів", повідомила російська агенція "ТАСС".

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО.

Фото - СБУ