Яким може бути подальше вирішення конфлікту на Донбасі — пояснює експерт

Яким може бути подальше вирішення конфлікту на Донбасі — пояснює експерт

Цілісної картини майбутніх дій влади щодо вирішення конфлікту на Донбасі поки що немає, проте заяви окремих чиновників у ЗМІ мають тривожні тенденції, зокрема й щодо повного виконання Україною Мінських угод, вважає керівник проектів Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко. Про це вона розповіла Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку".

Ведучі:

Христина Стець, Богдан Буткевич

Марія Кучеренко, фото - Facebook

"Зараз важко сказати про цілісну картину того, як нова влада бачить питання безпеки країни. Поки що ми маємо лише окремі заяви людей, наближених до президента, але інтерв’ю не дають розуміння, як буде функціонувати, наприклад, РНБО. Проте з того, що звучить, я можу заявити про тривожні тенденції, зокрема й щодо Мінських угод. Данилюк сказав журналістам, що треба виконувати всі зобов’язання на 100%. Але тут йдеться про амністію, проведення виборів, тобто спочатку політична частина, а потім безпека. Жодних політичних дій не може відбуватися, поки не досягнуто сталого припинення вогню. І питання: як далеко готова піти команда президента у виконанні Мінських домовленостей", — розповіла Марія Кучеренко.

За її словами, показовим прикладом у залагодженні конфлікту має бути Станиця Луганська: "Там нічого не відбувалось відповідно до документів, Україна йшла на поступки Росії, а зараз навіть не можемо розібрати фортифікаційні споруди. Більше того, там зараз перебувають військові, які не мали би там бути, адже зона мала бути повністю демілітаризована. А команда президента говорить про це як про успіх".

"Окремо слід мати на увазі, що на тій же території має бути відбудований міст, який має бути такої ширини, аби проїхала карета швидкої допомоги. Це для України принципово, тоді як росіяни хочуть ширший, аби міг проїхати танк. Також, поки міст відбудовується, стоїть питання відкриття нового КПВВ. Україна пропонує, аби це було Золоте, а  бойовики — аби Щастя. А там Луганська ТЕС, яка забезпечує весь регіон. І я не впевнена, що нова влада відстоїть наші інтереси", — підкреслила керівник проектів.

Читати також: Від Станиці Луганської відводять війська з обох сторін штаб ООС

Як вважає Марія Кучеренко, сьогодні конфліктна ситуація змінюється, але це не та зміна, яка забезпечить стале припинення вогню: "Припинення обстрілів не означає припинення політичного та економічного тиску на Україну".

"Пам’ятаймо, що Володимир Зеленський обіцяв виборцям мир. Не перемогу, не мир на наших умовах, а просто мир", — підсумувала Марія.

Нагадаємо, військовий конфлікт на частині Донбасу розпочався у квітні 2014 року. Відтоді на території частини Луганської і Донецької областей проводиться антитерористична операція, а з травня 2018 року — Операція об'єднаних сил.

За даними ООН, в результаті збройного конфлікту на Сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули від 12800 до 13 тисяч осіб. Серед загиблих, зокрема, понад 3300 мирних жителів та приблизно 4000 військовослужбовців української армії. Також загинуло понад 5500 бойовиків, яких підтримує Росія. Багато кого вважають зниклими безвісти.

Фото - штаб ООС