Чи безпечне щеплення проти папіломавірусу — пояснює лікар

Чи безпечне щеплення проти папіломавірусу — пояснює лікар

Про користь і шкоду вакцини проти вірусу папіломи людини в ефірі програми "Без стереотипів" на Радіо Промінь розповіла лікар-акушер-гінеколог вищої категорії Марія Соколова.

Ведуча:

Ірина Коваль

Мабуть, зараз не знайдеш того, хто не чув про вірус папіломи людини (ВПЛ). Близько 80% людей інфікуються вірусом, і неважливо, чоловік ви чи жінка. Більшість людей не знають, що вони заражені, бо якщо організм нормально працює, імунітет не знижений і симптоми, як правило, не проявляються. Але так буде не завжди.

Кожна людина хворіє, має стресові ситуації, а саме вони пригнічують імунітет. Найчастіше вірус папіломи людини передається після інтимного контакту, шкіра до шкіри. Але бувають і винятки з правил.

На сьогодні вчені ще не винайшли лікування цього вірусу, але є можливість профілактики. Але на жаль, навколо цього методу є багато вигадок і дезінформації — вважається, що вакцина від папіломавірусу небезпечна для людини, а вакциновані жінки стають безплідними, вакцинація проти вірусу папіломи людини є шкідливою для шийки матки.

"Для жінки вона, безумовно, є корисною, — зазначає Марія Соколова. — Про безпліддя немає жодного дослідження, яке б довело, що жінки безплідні. Та когорта, яка була провакцинована під час клінічних досліджень, вже має здорове покоління: жінки здорові, діти здорові, усе гаразд".

Лікарка наголосила, що в одному з найпрестижніших вузів США — Стенфорді — так само вакцинуються проти ВПЛ.

"Коли я в Стенфорді мала можливість ставити запитання, чим саме ви вакцинуєте за національним календарем своїх студентів, відповідь була: 4-валентна вакцина. На той момент ще не було 9-валентної вакцини проти ВПЛ. Я не думаю, що США бажають винищити свій квіт нації у Стенфорді", — поділилась думками Марія Соколова.

Раніше експертка з вакцинації розповіла, що через низький відсоток вакцинованих в українців більше немає колективного імунітету до інфекційних хвороб.