Куди сходити: у Києві триває виставка художніх робіт "Enfant Terrible"

Куди сходити: у Києві триває виставка художніх робіт "Enfant Terrible"

Про необроблене мистецтво та виставку "Enfant Terrible" в ефірі програми "ART-Панорама" на Радіо Промінь розповіла кураторка виставки Олексія Аполлонова Тетяна Калита.

Ведуча:

Наталія Тищенко

У світі існує багато шедеврів мистецтва, які зачаровують. Спеціально щоб побачити їх, до музеїв приїжджають звідусіль туристи. Але найбільше, мабуть, ці картини вражають не туристів та відвідувачів музеїв, а митців, які, споглядаючи світові шедеври, рефлексують, створюють власні інтерпретації та неперевершені твори мистецтва.

"У мистецькому світі є такі беззаперечні перлини, серед яких, наприклад, "Портрет інфанти Маргарити". Один з них є у нашому музеї Ханенків. Так маленька іспанська принцеса пов’язує нас, Київ, з однією з найвідоміших картин європейського живопису, яка зберігається у музеї Прадо у Мадриді", – розповіла Тетяна Калита.

Український художник Олексій Аполлонов так надихнувся "Портретом інфанти Маргарити" з музею Ханенків, що протягом свого творчого життя кілька разів повертався до цього портрета і створював серію живописних і графічних робіт. Щоразу змінювалася техніка і зображення. Цього разу роботи і назва виставки були зовсім інші.

"Така промовиста, інтригуюча назва — "Enfant Terrible", з французької — "Жахлива дитина". У роботах Аполлонова залишається першочерговим рух і концентрована експресія", — зазначила Тетяна Калита.

Незважаючи на те, яким буде ваше перше враження від побачених картин Олексія Аполлонова, знайте: він дійсно блискучий рисувальник, живописець та колорист.

"У своїй творчості він не застигає у якихось уже готових художніх прийомах і формах. Він постійно шукає і змінює свою манеру, свою художню мову і навіть ризикує здивувати, збентежити глядача. Те, що зараз представлено на виставці у "Шоколадному будиночку", тяжіє до стилістики грубого, необробленого мистецтва", — поділилась враженнями кураторка виставки.

Виставку Олексія Аполлонова "Enfant Terrible" можна побачити у Мистецькому центрі "Шоколадний будиночок" до 28 липня.