Коаліція "Слуги народу" з іншими партіями не має сенсу — Будерацький

Коаліція "Слуги народу" з іншими партіями не має сенсу — Будерацький

"Слузі народу" немає сенсу запрошувати інші партії до коаліції та формувати конституційну більшість, адже вони й так мають потрібних для прийняття рішень 226 депутатів. А конституційна більшість знадобиться їм всього 3-4 рази за наступні п'ять років, вважає заступник головного редактора "Української правди" Євген Будерацький. Про це він розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку".

Ведучий:

Богдан Буткевич

"У нас закінчилися парламентські вибори, отже всіх цікавить питання, чи буде "Слуга народу" пропонувати ввійти до коаліції іншим партіям, наприклад, "Голосу" чи "Батьківщині". На мій погляд, їм немає сенсу це робити. Є теоретичний варіант, який називається конституційна більшість. Можливо, партії Зеленського й хотілося б мали 300 голосів та не просту, а конституційну більшість. В такому разі можна було б запросити іншу партію та розділити відповідальність. Але 300 голосів знадобляться "Слузі народу" 3-4 рази за всю каденцію, тому не бачу сенсу", — розповів Євген Будерацький.

За його словами, після початку роботи парламенту партія президента почне працювати над партійною дисципліною, аби можна було втримати свою велику фракцію, яка складатиметься з людей, які нічим не об'єднані: "Вже давно говорилося про встановлення сенсорної кнопки для голосування, аби не можна було голосувати не за себе. "Слуга народу" буде це запроваджувати доволі швидко і бездумно. Дисципліна і штрафи подобаються людям по картинці, хоча не думаю, що це якось впливатиме на роботу парламенту".

Також заступник редактора відмітив, що існує велика вірогідність швидких позачергових виборів до органів місцевого самоврядування в Києві: "Якщо в "Слузі народу" захочуть дострокових місцевих виборів, вони їх зроблять".

"В столиці ми вже маємо конфронтацію між міським головою, який вирішив показати свою позицію, та командою Зеленського, якій вона не сподобалась. І хоч розводити посади мера і голови КМДА не можна, завжди можна вигадати певні юридичні колізії, зводячи кілька статей Конституції та закону "Про столицю" і трактуючи їх по-різному", — сказав заступник редактора.

Читати також: ЗеКоаліція чи ЗеМонобільшість: у якому форматі працюватиме нова Рада

Що стосується того, чи зможе "Слуга народу" виграти місцеві вибори так само, як парламентські, Будерацький зазначив: "Ми зараз не знаємо, коли ефект "Слуги народу" закінчиться. Зараз артикль "Зе" працює, але чи довго це триватиме і чи потраплять в цей часовий термін місцеві вибори — питання".

На його думку, сенсу проводити позачергові місцеві зараз також немає, бо наступного року мають відбутися чергові вибори: "Але політичні апетити нової влади можуть зіграти злий жарт з чинними керівниками міст". 

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбулись дострокові парламентські вибори. За місця у Верховній Раді 9-го скликання змагалися 22 політичні сили та майже шість тисяч кандидатів у народні депутати.

Відповідно до даних Національного екзит-полу, до парламенту проходять п'ять партій: "Слуга народу" (44,2%), "Опозиційна платформа – За життя" (11,4%), "Європейська солідарність" (8,8%), ВО "Батьківщина" (7,4%) та "Голос" (6,6%).

ФОТО: Українська правда