Три основні феномени цьогорічних парламентських виборів — коментують експерти

Три основні феномени цьогорічних парламентських виборів — коментують експерти

Журналіст інтернет–видання "Ліга.нет" Дмитро Литвин та політолог, політтехнолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментували попередні результати парламентських виборів в Україні.

Ведучий:

Роман Коляда

"Є декілька моментів, які ніколи в Україні не відбувалися, насамперед, це явка, яка менша, ніж 50%. Це говорить про те, що практично половина українців втомилася від політики і від виборів, і це не є хороший сигнал, бо це говорить про певне розчарування і зневіру. Другий момент — вперше може бути партія, яка зможе формувати уряд. І тут небезпека є в іншому: з ким вони захочуть коаліцію з точки зору конституційної більшості, я маю на увазі внесення змін до Конституції. Третій — це віртуальна партія вигнанця Шарія, яка набрала багато підтримки, наприклад, більше, ніж партія чинного прем’єр-міністра чи мера Львова", — зазначив Віталій Бала.

Політолог вважає, що "нинішній політичний клас програв, і тепер стоїть велике питання, чи нові люди, які зайшли в політику, стануть новим політичним класом, який почне формувати політичну еліту, чи вони не будуть виконувати своїх обіцянок, яких очікують громадяни".

На фото — Віталій Бала

У свою чергу, журналіст Дмитро Литвин висловив іншу думку.

"Щодо явки, я не бачу у цьому нічого поганого. Не буває на виборах великої явки, коли не буває інтриги. Було одразу зрозуміло, що переможе "Слуга народу", і навіщо людям мобілізуватися й йти голосувати, якщо і так зрозуміло, що вона переможе, або за інші партії, якщо вони все одно не виграють. Інший нюанс — у нас дуже багато людей перебуває за кордоном. Багато українців просто не могли голосувати. Якби держава за 5 років зробила можливість для наших заробітчан голосувати зручно, то українські патріотичні партії набрали б більше", — сказав він.

Щодо результатів "Слуги народу", то Литвин думає, що "в Україні ніколи не буде такої ситуації, коли одна партія керує державою, навіть якщо у неї монобільшість, оскільки у нас є дуже велика неформальна партія небайдужих громадян: журналістів, активістів, представників громадських організацій, колишніх людей. Всі ці люди, які будуть впливати на політику, стануть дуже жорстко критикувати Зеленського та "Слугу народу" і будуть обмежувати їх на кожному кроці".

Журналіст зауважив, що застосування нових медійних інструментів агітації, наприклад, інтернет-ресурсів, є небезпечною тенденцією для політики.

"Щодо Шарія, то це дуже небезпечна тенденція. Через 5 років на наступних виборах, якщо вони будуть чергові, тільки за рахунок інтернетних засобів просування кандидатів, агітацій, той же Шарій може набрати вже 5%. Будуть використовувати нові медійні інструменти. Це, мабуть, єдина небезпечна тенденція, яку можна побачити зараз у політиці", — додав Литвин.

На фото — Дмитро Литвин

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбувались дострокові парламентські вибори. За місця у Верховній Раді 9-го скликання змагалися 22 політичні сили та майже шість тисяч кандидатів у народні депутати.

Відповідно до даних Національного екзит-полу, до парламенту проходять п'ять партій: "Слуга народу" (44,2%), "Опозиційна платформа – За життя" (11,4%), "Європейська солідарність" (8,8%), ВО "Батьківщина" (7,4%) та "Голос" (6,6%).

Прослухати повну версію.