У сфері боротьби з корупцією Зеленський реалізовує обіцяне — антикорупційний експерт Лємєнов

У сфері боротьби з корупцією Зеленський реалізовує обіцяне — антикорупційний експерт Лємєнов

У сфері боротьби з корупцією президент Володимир Зеленський реалізовує обіцяне, переконаний головний експерт Антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Олександр Лємєнов. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Стосовно того, що ми маємо наразі в концептуальному підході команди Зеленського щодо боротьби з корупцією, то це позитивні тренди. Зеленський реалізовує обіцяне", — зазначив Олександр Лємєнов.

"По-перше, внесення змін до Кримінального кодексу через законопроект про незаконне збагачення. По-друге, бажання та реальна спроможність подати нову антикорупційну стратегію, яка фактично закінчилася у 2017 році. По-третє, я думаю, що не без політичної підтримки президента було скасоване електронне декларування для активістів. Це величезна перемога, оскільки це були абсолютно неконституційні обов’язки для антикорупційних активістів", — пояснив антикорупційний експерт.

Він додав, що "наступними кроками, які логічно побачити від команди президента, це зміна орієнтирів Служби безпеки України, органу, який протягом 30 років ніхто не змінював".

Крім того, Лємєнов наголосив, що президент має надати певний політичний імпульс  органам правопорядку та правосуддя для боротьби з корупцією, оскільки  президент персонально не може боротися з корупцією.

"Президент має надати певний політичний імпульс для органів правопорядку (Національне антикорупційне бюро, Національна поліція, Державне бюро розслідувань) та органів правосуддя (Генеральна прокуратура та відповідні судові інституції) про те, що ми реально намагаємось боротись з корупцією. Персонально сам президент не може боротися з корупцією, тому що це не в сфері його повноважень", — сказав він.

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський 18 липня вніс до Верховної Ради невідкладний законопроект про відновлення відповідальності за незаконне збагачення.

Прослухати повну версію.

Фото — president.gov.ua