Чи безпечні цукрозамінники — пояснює біологиня

Чи безпечні цукрозамінники — пояснює біологиня

Є багато сполук, які мають солодкий смак. Цукрозамінники діють на рецептори солодкого і при цьому не калорійні. Здавалося б, прекрасно! Вони є в напоях із нульовою калорійністю, у продуктах, в чаї та каві. Утім, цукрозамінники не мають бездоганної репутації. Чи вони безпечні? Чи варто вживати їх, а не, так би мовити, шкідливий цукор? А може, правду пишуть, що від них депресія? В цьому розбиралися в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар’я Озерна

В Сполучених Штатах дозволено використовувати п’ять замінників: сахарин, аспартам, цукралозу, неотам та ацесульфам. А ще — природний цукрозамінник стевію. Вони вважаються безпечними. В Україні дозволено тринадцять.

Коли варто обрати цукрозамінники? Лікарі радять вдаватися до такого обману організму людям, що мають надмірну вагу і ожиріння, а також цукровий діабет. Це може бути способом скоротити споживання калорій, кажуть вони.

Втім, цукрозамінники згубно впливають на мікробіом кишківника — тих бактерій, що в ньому живуть. Вони залучені до контролю нашої ваги, схильності до депресій, імунітету, а також утворюють вітаміни та амінокислоти. Тож цукрозамінники значною мірою псують мікрофлору кишківника, що може призводити до порушень обміну речовин і розвитку переддіабетичного стану. Це найбільша і доведена нині шкода.

Іншим боком штучних замінників є порушення відчуттів ситості, задоволення від їжі і звикання до солодкого. Ми їмо якесь печиво чи тортик із замінником, але біохімічний механізм розуміння того, що їсти досить — не спрацьовує. Бо немає справжнього цукру. Тож ми можемо переїсти. Це вважають ще однією небезпекою цукрозамінників.

Водночас наші рецептори звикають до солодкого смаку, і звичайна їжа, наприклад, фрукти, нам вже не смакує. Вона здається несолодкою. Так ми їмо менше "справжньої їжі" і обираємо "штучну", із замінниками і, можливо, з іншими шкідливими компонентами. Такими, як транс-жири.

Одна таблетка сахарину не зіпсує вашого здоров’я. Втім, від систематичного споживання як замінників цукру, так і самого цукру, краще поступово відмовлятися. Спробуйте додати до солодких страв та напоїв ванілін. Наш мозок сприймає його смак солодким. До того ж, ванілін має доведений антидепресантний ефект.

Весь ефір слухайте тут

Фото pixabay.com