Як політики використовують соціальні мережі на виборах — пояснює експерт 

Як політики використовують соціальні мережі на виборах — пояснює експерт 

Як реклама у соціальних мережах Facebook, Instagram та "ВКонтакте" впливає на наш політичний вибір, та хто має найбільшу підтримку в Інтернеті, Українському радіо, в програмі "Сьогодні.Зранку" розповів головний редактор онлайн-платформи UkraineWorld Володимир Єрмоленко.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Перше, що варто пам'ятати про соціальні мережі — це те, що варто бути обережними. Хоча нам здається, що це одностороння комунікація, це не так. Коли ми щось пишемо, щодо нас також збирають дані. Звісно, параноїдально боятися не треба, але ми знаємо про скандали, зокрема й щодо таких гігатнів, як Фейсбук. Соцмережі знають про нас багато того, що ми й самі не знаємо", розповідає Володимир Єрмоленко.

За його словами, маркетинг у глобальній мережі досить давно став політичним: "Соцмережі дають конкретні меседжі під нас, хоча може здаватись, що це повідомлення для всіх"

е почалось на Заході, а тепер дійшло й до України: старт був ще за Обами, який використовував соцмережі для консолідації суспільства, створення відчуття спільноти. Пізніше Трамп почав використовувати це в зворотному порядку, для розшаруваня, створення відчуття, що спільноті конкретної людини щось загрожує. Трамп зрозумів, що соцмережі це не тільки котики", ділиться думками редактор.

Як він зауважує, тенденційно, що соцмережі, ввійшовши в наше життя, несли позитив, люди могли більше спілкуватись та не почувати себе самотніми. Це те, що використовував свого часу Обама, Україна під час Майдану 2013-2014 рр, "Арабська весна": "Проте Трамп і брекзит — це інша тенденція, коли соцмережі почали показувати негативний сегмент та риторику". 

Володимир Єрмоленко розповідає про дослідження, яке провела ГО "Інтерньюз-Україна" щодо соціальних мереж.

а президентських виборах Інстаграм переміг Фейсбук. У період травня — середини червня Зеленський там домінував. 82% всіх політичних постів містили його хештег.  На другому місці — "Опозиційна платформа". Якщо у Зеленського кількість переглядів 25 мільйонів сумарно за період, то в "Опозиційної платформи" — 3,5 мільйона, в Порошенка — 2 мільйони. Інші партії не сильно помітні, наприклад, на сердину червня "Голос" займав лише 5% всіх політичних постів в мережі Інстаграм".

Також Єрмоленко звертає увагу, що на противагу Порошенку, чий хештег "рошен" використовується переважно у негативній конотації, в Зеленського позначення "Кварталу 95" чи подібні до них приваблювали аудиторію: "Це знак, що зі сфери розважальної аудиторія переходить у політичну".

"Інстаграм це візуальна мережа, гламуризована, і це показує, що Володимир Зеленський є таким політичним проектом, який не пропонує програми дій, а приваблює до себе візуально".

Фейсбук, за словами редактора, показує інформаційну ізоляцію розшарування суспільства: коли один блогер пише пост про Порошенка і отримує тисячу лайків, інший пише про Зеленського і теж отримує таку ж тисячу: "І всі ці люди думають, що все гаразд, що всі консолідовані".

Щодо російської мережі "ВКонтакте", яка перебуває під санкціями в Україні, Єрмоленко зауважує, що там українська аудиторія вдвічі менша за Інстаграм чи Фейсбук і в більшості походить з окупованих територій: "Топ-10 веб-сайтів, матеріали з яких перепощуються, це сайти ДНР, ЛНР і махрова російська пропаганда. Отже, домінує негативна конотація щодо України та партій, включаючи й ті, що мають проросійську риторику".

ейсбук хоч трохи регулює мову ненависті, ВК цього регулювання не має і тому там можна писати будь-яку лайку, образи. Користуючись цією соціальною мережею, людина ризикує, що її особисту інформацію можуть використати. Різниця між нею та ФБ полягає лише в тому, що ФБ використає її заради реклами, а ВК — для того, щоб за вами слідкувати", розповів Володимир Єрмоленко

Редактор підсумував, що соціальні мережіце свідчення кризи медіа: "Нам треба повертати довіру до медіа, бо вони, на відміну від блогерів у соцмережах, мають стандарти і не можуть дозволяти собі не перевіряти факти, емоційну риторику тощо".

ФОТО: Українське радіо