Що у чашці кави — розповідає біологиня

Що у чашці кави — розповідає біологиня

Що є в чашці кави, крім кофеїну, чим вона корисна, і в чому відмінність арабіки та робусти? Про це розповідали в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар'я Озерна

Що в чашці? Склад кави різнитиметься залежно від ступеня обсмаження, способу приготування і походження кави. У зернах необсмаженої кави є хлорогенові кислоти. У них немає хлору, їх назва походить від зеленуватого кольору. Саме через ці кислоти кава має кислу реакцію і може прискорювати евакуацію їжі зі шлунку в кишківник, або викликати у декого біль шлунку, якщо пити каву натщесерце. У робусті хлорогенових кислот удвічі більше, ніж в арабіці. Важливо те, що вони зумовлюють більшість антиоксидантів кави і мають антиоксидантну, гепатопротекторну, противірусну дію і сприяють здоров’ю судин. Утім, надмірне обсмаження їх надмірно руйнує.

Ну і кофеїн, звісно ж. Як же без нього! У ньому містяться аж 60 видів рослин і саме він захищає їх від поїдання тваринами. Кофеїн стимулює мозок і до певної міри підтримує бадьорість і енергійність. Кофеїн також знижує ймовірність хвороби Альцгеймера. Проте, може бути й негативний ефект: калатання серця або тривожність і при цьому звикання мозку. За цих обставин кава більше не бадьорить, а лише виснажує.

У каві відсоток кофеїну менший, ніж у чаї. Та зауважте! На одну порцію кави ви берете набагато більше порошку, ніж чаю для заварювання. Тож зрештою в чашці чаю виходить вдвічі менше кофеїну, ніж в порції еспресо. А ще не має значення, п’єте ви еспресо чи капучино —   кількість кофеїну залежить від кількості кави, взятої для приготування напою, а не від того, наскільки його розбавили водою чи молоком.

До речі, що ж таке арабіка та робуста? Це два біологічні види кави. Цікаво, що генетика арабіки наполовину тотожна робусті. У каві робусти більше кофеїну та хлорігенових кислот, вона майже вдвічі міцніша, і містить менше цукру. Її пряний землистий аромат зумовлений сполуками гваяколу та піранзинами. Гваякол може бути вам знайомий, бо він має запах шотландського віскі. Арабіка містить менше кофеїну, зате є природно солодшою. Її аромат спричнений леткими речовинами сотолоном та фуранеолом. Що краще — вибір за вами! 

Щодо норм споживання кави багато суперечок. Проте немає однієї відповіді, бо ми всі різні. Тож спирайтеся на свої відчуття — від кави вам має бути добре і приємно. Якщо ні — зменшіть її споживання чи пробуйте декафеїнізовану.

Весь ефір слухайте тут

Фото pixabay.com