Директор ЦЕДЕМ Тарас Шевченко: Депутати не знають, за який текст Виборчого кодексу голосували

Директор ЦЕДЕМ Тарас Шевченко: Депутати не знають, за який текст Виборчого кодексу голосували

До Виборчого кодексу, ухваленого 11 липня, пропонувалось понад чотири тисячі поправок, проте в результаті парламент підтримав лише двісті, список яких народні депутати отримали в день фінального голосування. Відтак, як буде виглядати кінцевий варіант Виборчого кодексу та за що конкретно проголосували, депутати досі не знають. Про це Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" заявив директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Одна з головних претензій до голосування – це те, що досі немає тексту Виборчого кодексу. Депутати ухвалили кодекс в першому читанні ще в 2017 році, далі було чотири тисячі поправок, потім профільний комітет ВРУ не зміг підготувати проект до наступного читання, сказав, хай це роблять депутати. Й вони розглядали ці чотири тисячі правок в залі тижнями. Практично ні за що не проголосували і було запропоновано, щоб фінальне голосування включило в себе ще сотню поправок, які просто дали нардепам списочком, тому неможливо уявити, щоб депутати розуміли за який текст вони голосують. Фактично, цей список поправок з’явився у них в останній момент, було сказано що з тисяч поправок підтримають 200, проте як же буде виглядати кінцевий текст Виборчого кодексу невідомо. Депутати не знають, за який текст вони голосували", – розповів Тарас Шевченко.

Читайте також: Парламентські вибори за чинним законом будуть "меншим злом", ніж прийняття виборчого кодексу — екс-нардеп

За його словами, підписанню проголосованого кодексу нічого не загрожує, адже в суспільстві є сильна підтримка нового виборчого законодавства, скасування мажоритарної частини списку та запровадження відкритих списків: "П'ять років громадські організації, активісти з майдану виступали саме за відкриті списки. Ці дні є останніми в каденції цієї Верховної Ради і добре прийняти щось затребуване, аби відзвітувати перед виборцями".

Проте, Тарас Шевченко наголошує, що депутати відтермінували вступ в силу нового законодавства аж до 2028 року через те, що бо були неготові ухвалювати зміни зараз: "Це компроміс з депутатами, які не хотіли голосувати на інших умовах".

Нагадаємо, 11 липня Верховна Рада ухвалила проект Виборчого кодексу № 3112-1.  За нього віддали голоси 230 народних депутатів. Ключовим у новому кодексі є застосування пропорційної системи з відкритими списками. 

Кодекс набирає чинність з 1 грудня 2023 року, і на позачергові парламентські вибори 21 липня 2019 року його норми поширюватися не будуть.

Слухати повну версію.

ФОТО: Цетнр демократії та верховентсва права