Шоу-бізнес, гумор і сатира — як це працює в політиці

Шоу-бізнес, гумор і сатира — як це працює в політиці

Вибори — це жорстокий бізнес. Великі гроші, великі ставки. Однак традиційні політичні технології не завжди діють. Компромат та чорний піар іноді не досягають мети. Тому українські політтехнологи вдаються і до гумористичних методів. Гумор, сарказм, іронія – це все застосовується відповідно до замовлень. У рамках спецпроекту Українського радіо ''Еволюція виборця'' політтехнолог Олексій Голобуцький та журналіст Українського радіо, співавтор і співведучий програми "А серйозно?" Богдан Буткевич проаналізували, як вони працюють у політиці.

0:00 0:00
10
1x

 

Відпрацьовано роками

Серіал "Слуга народу" та виступи "Кварталу-95" можна вважати найсвіжішими прикладами застосування гумористичних технологій. Перший сезон серіалу вийшов 2015 року. Дехто стверджує, що саме тоді в Зеленського виникла ідея балотуватися на посаду президента. Щоправда, він сам це спростовував. Точно сказати важко. Деякі політологи стверджують, що серіал навмисне знімали як політичний проект і початок передвиборної кампанії. Інші вважають, що він вирішив йти в політику під впливом цього серіалу.

Проте і раніше в українській політиці не гребували познущатися над політичним опонентом. Згадати хоча б серіал "Операція Проффесор" часів Помаранчевої революції 2004 року.

Сюди ж можна віднести відверті натяки на сексуальну орієнтацію відомого політика, в тому числі і відомому гумористичному шоу. Ці повідомлення стали на певному етапі важливим козирем для його опонентів, але сам він насправді ніколи серйозно і не виправдовувався. Лише казав, що плівка з його давніми зізнаннями – це маніпуляція та підробка. Згодом це перейшло на легкий троллінг, який цьому політику аж ніяк не заважає.

Гра не в  класику

Однак на переконання Олексія Голобуцького, це дещо більше, ніж просто гумор.

"Гумор на конвеєрі — це не гумор в моєму розумінні, чи розумінні мого покоління, коли щодня йдуть програми і там усюди просто ржуть, але велика частина людей саме це дивляться. І це вже не гумор для них, а спосіб життя. Я думаю, що дуже багато виборців переплутали. Вони вважали, що 95 квартал — це і є політика. У них стерлася межа між дійсністю і недійсністю", — зазначає Олексій Голобуцький.

Політтехнолог переконаний, що гумор — це коли незалежна ВВС в Великобританії, показуючи серіал "Так, прем’єр-міністр", жартує над своїми політиками. А у нас жарт, це коли один олігарх з бородою чи без бороди просто дає можливість опускати наших політиків, це не гумор, а дорогий телевізійний тролінг.

Разом з тим, за словами Богдана Буткевича, все це базується на фундаментальних розробках.  

"Якщо ми говоримо про "Квартал 95", "Дизель шоу" і інші подібні речі, то це продовження традицій КВН. Треба розуміти, що, на жаль, свого часу придумана КДБ технологія КВН прекрасно спрацювала і продовжує працювати. Феномен успіху "95 Кварталу" дуже простий. Як казав мій декан, якщо людину сто разів назвати свинею, на сто перший раз вона хрюкне. Вони ж жартують не про новинні приводи. У них є стандартний набір людей, анекдотів і вони ці анекдоти відіграють в сценках. Це не гумор, а гра на стереотипах", — переконаний Богдан Буткевич.

Хліба та видовищ

Використання гумору та сатири можна вважати технологіями зі знаком мінус, однак результат вони можуть дати у поєднанні зі позитивом. Для цього часто використовуються так звані VIP-агітатори.

За даними громадянської мережі ОПОРА, в ході президентської передвиборної кампанії беззаперечними лідерами по використанню таких форм агітації є команди Юлії Тимошенко і Петра Порошенка. Кандидати залучали до агітаційної роботи народних депутатів, колишніх високопосадовців і політиків, народних артистів, творчу інтелігенцію тощо.

У команді Юлії Тимошенко основними віп-агітаторами, присутність яких спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували в регіонах в березні 2019 року, були Іван Крулько, Олександр Пономарьов, Леонід Кравчук, Анастасія Приходько, Олександра Кужель, Ніна Матвієнко, Павло Зібров, Володимир Яворівський, Світлана Тарабарова, Борис Тарасюк.

Агітаційні візити на користь кандидата в президенти Петра Порошенка здійснювали Оксана Білозір, Ірина Геращенко, гурт "Козак Систем", Ірина Луценко, гурт "Плач Єремії", Дмитро Павличко.

Із більш свіжих прикладів можна згадати кейс із підтримкою Олегом Винником Аграрної партії Михайла Поплавського.

За словами Олексія Голобуцького, в українських політиків завжди були проблеми зі змістом, тому треба показувати форму і VIP-агітатори власне її і заміняють.

Тим не менш, за його словами, ніхто не проводив серйозних досліджень щодо їх ефективності.

"Важко сказати, де починається освоювання бюджетів і де це дає результат. Наприклад, Тимошенко. Я не вірю, що є якийсь співак чи представник шоу-бізнесу, який може щось додати Юлії Тимошенко, яка уже в політиці 20 років. Люди голосують за Тимошенко і навіть якщо приїде агітувати Адріано Челентано, вони все одно голосуватимуть за Тимошенко, а не за нього”, — зазначає Олексій Голобуцький.

А загалом головна проблема і українських політиків і всіх українців – це відсутність самоіронії і здатності влучно посміятися над собою, вважає Богдан Буткевич. На його думку, і серйозна політична аналітика може бути із жартами. А "серйозне обличчя – це ще не ознака розуму", зауважив Богдан Буткевич, процитувавши фразу з відомого фільму "Той самий Мюнхгаузен".

Спецпроект Українського радіо "Еволюція виборця" — це 20 аналітичних ефірів та 3 публічні заходи. Його основні завдання — аналізувати сучасні політтехнології та методи впливу, робити факт-чекінг заяв представників різних політичних сил, розвінчувати маніпуляції, міфи та фейки. Його мета — сприяти розвитку критичного мислення громадян, аби вони об'єктивно оцінювали те, що відбувається, та могли робити вільний, усвідомлений вибір.

Слухати всі ток-шоу.

Слухайте спецпроект у вівторок та четвер, початок о 18:10.

Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".