Для Європи епоха протистояння з Росією завершилась — дипломат Дмитро Кулеба

Для Європи епоха протистояння з Росією завершилась — дипломат Дмитро Кулеба

Для Європи епоха протистояння з Росією завершилась, і розпочалась епоха нормалізації, переконаний дипломат, постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

— Що далі Україна робитиме з тим фактом, що Росію повернули до ПАРЄ?

— З того моменту, як Росія була піддана санкціям за агресію проти України, у ПАРЄ це відбулося у квітні 2014 року, але вже у 2015 році було розуміння того, що це не назавжди. Фактично з 2016 року тривали спроби повернути Росію. Три роки ми всі ці спроби відбивали і перемагали, але у 2019 році — програли, і Росію повернули. Якщо дивитись на це без емоцій, то ми маємо просто перший яскравий приклад того, що наступає новий час, попередня епоха протистояння з Росією завершилась. Зараз буде епоха нормалізації.

— Завершилась для кого?

— Для наших європейських партнерів. Потенціал рішучого, принципового протистояння з Росією вичерпаний. Це не означає, що завтра Росії абсолютно все пробачать і на все закриють очі, знімуть санкції тощо. Це означає, що наші європейські партнери на паралельних шляхах почнуть шукати способи нормалізації стосунків з Російською Федерацією, насамперед, через бізнес, реалізацію спільних заходів.

Певний час буде подвійний стан. З одного боку, діятимуть санкції ЄС і лунатимуть критичні  заяви на адресу Росії, а з іншого — цих заяв ставатиме менше, а спільних проектів ставатиме більше. Це нова реальність, і українцям потрібно ставитись до неї прагматично. Оскільки і в цій реальності можна захищати свої національні інтереси. Але самотужки ми відбитися не зможемо.

— Щодо ПАРЄ, то ви відкликані від консультацій. Що за цим може йти далі?

— Є три опції: або я повернуся до Страсбурга, або не повернуся. Якщо я повертаюся, це не означає нормалізації стосунків, що ми все пробачили. Це означає, що обрали стратегію, що повернеться посол, який має досвід, але вже з іншим ставленням до Ради Європи, з іншими підходами. Буду завдавати болю, тим хто завдав болю нам. Друга опція — посол не повертається, і зберігається понижений рівень присутності країни у Раді Європи, тобто на рівні заступника посла. Це та модель, яка працює у Росії. Третя опція  — приїде новий посол, який розпочне з чистого аркуша учать України у Раді Європи. Рішення про те, чи я повернуся, буде ухвалене у серпні.

— Відбулася телефонна розмова Володимира Зеленського з президентом Російської Федерації. Що змінилося у результаті цієї розмови і чи може змінитися?

— Я не знаю, оскільки не брав участі у розмові. З того, що я бачив публічно, то нічого не змінилося. Більше того, коли маєш справу з Росією, треба розуміти, що швидко у них нічого не змінюється. Вони ніколи не йдуть на легкі поступки. Я думаю, це був важливий момент для того, щоб вони поговорили і припинили заочно один з одним розмовляти.

Прослухати повну версію.

На фото — Дмитро Кулеба